Armata rusă trage deliberat cu obuze în casele civililor din Ucraina

sâmbătă, 10 septembrie 2022, 11:37
2 MIN
 Armata rusă trage deliberat cu obuze în casele civililor din Ucraina

Corespondentul Newsweek: Pentru milioane de ucraineni, alarmele antiaeriene, exploziile şi moartea au intrat în rutina vieţii de zi cu zi. Ruşii obişnuiesc să tragă aproape la întâmplare spre localităţile ucrainene, vizând însă adesea distrugerea locuinţelor oamenilor. Raidurile şi bombardamentele de multe ori nu au scopul de a lovi obiective militare, ci de a încerca să terorizeze populaţia. 

Dacă obuzele şi rachetele nu ucid ori rănesc pe nimeni, nu e o mare problemă, dar dacă acestea mai şi sting câteva vieţi ori mutilează trupuri, cu atât mai bine din perspectiva ruşilor. Însă oricât au încercat să fărâme rezistenţa ucrainenilor, nu au reuşit, spiritul dârz al acestora şi dorinţa lor de a trăi în libertate reprezentând o lecţie extraordinară pentru umanitate. Am publicat recent un material despre omul ucis în propria casă de un obuz rusesc în localitatea Zolochiv, din regiunea Harkov, aflată la doar 10 kilometri de graniţa cu Rusia şi la 2-3 kilometri de front.

A fost supusă masiv bombardamentelor ruseşti care au luat până acum 60 de vieţi ale localnicilor. Mulţi alţi oameni au fost răniţi şi numeroase clădiri distruse. Chiar în timpul filmării acestui material se aude o nouă explozie la secunda 5 a înregistrării. Tirurile de artilerie acompaniază trilurile păsărilor, după cum puteţi constata la începutul clipului. Un localnic a avut amabilitatea de a mă ghida printre ruinele casei unor săteni obişnuiţi care şi-au văzut locuinţa şi avutul distruse de ferocitatea ruşilor. Din fericire, din câte am înţeles, oamenii s-au salvat dormind în noaptea bombardamentului într-un subsol improvizat în curte care apare în clip între minutul 1.16 – 1.24. Tot ceea ce aveau însă a fost aneantizat.

De aceea, au şi părăsit ulterior localitatea. Imaginile sunt teribile, iar dacă ne şi imaginăm şi flăcările care au topit totul acolo, avem o scenă îngrozitoare. Ce emoţii şi trăiri trebuie să fi avut acei oameni şi mulţi alţii ca ei în Ucraina! Experienţa infernului în viaţa reală nu ia forma celei descrise de Dante, a unui loc de dimensiuni impresionante şi coerent organizat.

Războiul pornit de ruşi în Ucraina a adus, în mod aproape aleatoriu, ‘infernuri locale’ pentru oamenii prinşi în tirurile de rachete şi obuze trase de armata lui Putin spre zone civile, pentru cei torturaţi şi împuşcaţi la Bucea ori în alte localităţi, pentru cei ce nu s-au mai putut evacua şi au îndurat distrugerile şi masacrele de la Mariupol, pentru femeile violate, pentru copiii ce şi-au văzut părinţii omorâţi sau pentru părinţii ce îşi plâng copiii cu lacrimi dintr-o rană ce nu se va mai închide niciodată.

Cititi articolul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii