Asigurarea CASCO l-a salvat după un accident provocat de un taximetrist fără RCA. De 6 ani asigurătorul umblă după banii plătiţi

sâmbătă, 19 august 2023, 01:50
2 MIN
 Asigurarea CASCO l-a salvat după un accident provocat de un taximetrist fără RCA. De 6 ani asigurătorul umblă după banii plătiţi

O firmă de asigurări încearcă să-şi scoată banii de la un taximetrist. Acesta a provocat un accident, iar firma a trebuit să plătească oalele sparte.

Pe 26 septembrie 2017 a avut loc un accident în care a fost implicată o maşină Euro Taxi condusă de Călin T. şi un autoturism asigurat la Groupama Asigurări SA.

Poliţiştii rutieri care au anchetat accidentul au stabilit că accidentul fusese provocat de taximetrist, care nu acordase prioritate, lovind celălalt autoturism în partea laterală dreapta. În cauză a fost întocmit un dosar de daună, iar Groupama SA a achitat reparaţiile maşinii asigurate CASCO, în sumă de 17.896 lei.

Problema a fost că maşina condusă de taximetrist nu avea asigurare RCA valabilă. Ca urmare, firma de asigurări s-a adresat instanţei, chemându-l în judecată pe Călin T., pentru a-şi recupera banii. În faţa magistraţilor Judecătoriei, taximetristul a cerut efectuarea unei expertize tehnice, apreciind că unele reparaţii făcute maşinii lovite au fost nejustificate, nefiind rezultate din accidentul în discuţie.

Expertiza nu l-a ajutat însă la nimic. Concluzia acesteia a fost că reparaţiile efectuate fuseseră necesare, iar valoarea lor a fost apreciată corect. Taximetristul a ridicat obiecţii faţă de rezultatul expertizei, fără a aduce însă niciun argument concret care să îi susţină dubiile.

În aceste condiţii, judecătorii nu au avut altceva de făcut decât să analizeze situaţia din perspectiva reglementărilor Codului Civil. Conform legii, cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare. De asemenea, comitentul este obligat să repare prejudiciul cauzat de prepuşii săi în legătură cu atribuţiile lor.

Taximetristul săvârşise o faptă cu vinovăţie, în urma căreia rezultase prejudiciul reprezentat de reparaţiile necesare. Dar, Călin T. acţionase ca prepus al Euro Taxi, fiind angajat al firmei. Ca urmare, taximetristul şi firma la care lucra au fost condamnaţi la plata în solidar a sumei de 17.896 lei. Sentinţa Judecătoriei a fost contestată de Călin T., dosarul intrând pe rolul Tribunalului. 

Comentarii