Asimionesei a zis ca face pensiune, dar s-a apucat de vândut apartamente. Cum a fost posibil

marți, 27 aprilie 2021, 02:02
3 MIN

Terenul din Sărărie 202 a făcut obiectul unui contract de asociere în participaţiune încheiat în anul 2005. Acordul dintre Primăria Iaşi şi Delta Press Investment a produs un efect concret abia în mai 2017: Consiliul Local (CL) a aprobat un plan urbanistic zonal pentru „construire sediu de firmă şi spaţii de cazare tip pensiune”. Între timp, beneficiarul iniţial al contractului cesionase terenul de 1.350 mp către altă firmă, Global Impex Distribution. În ianuarie 2018, Primăria a eliberat autorizaţia de construire conform obiectului şi utilizărilor admise prevăzute în PUZ-ul aprobat de CL prin hotărârea din luna mai 2017. Zece luni mai târziu, municipalitatea a avizat favorabil şi o supraetajare: în final, imobilul a fost construit cu un regim parter, 5 etaje şi un etaj tehnic.

Încă din anul 2017, „Ziarul de Iaşi” a relatat despre faptul că, deşi scopul asocierii era de construire a unui sediu de firmă şi a unor spaţii de cazare, pe site-uri de specialitate apăruseră anunţuri pentru vânzarea de apartamente în imobilul care urma să fie construit. Ideea de bază era aceea că avem de a face cu o afacere privată fără interes public pe spinarea primăriei. În acel moment, sectorul imobiliar era, ca şi în prezent, în plină ascensiune. Numeroşi dezvoltatori privaţi plăteau sume consistente pentru a achiziţiona terenuri pe care să construiască clădiri rezidenţiale. În aceste condiţii, de piaţă concurenţială, ce rost mai avea ca primăria să ofere teren, pe un preţ atât de mic, unui dezvoltator privat? Şi asta chipurile pentru a construi o pensiune, în condiţiile în care oraşul era plin de imobile cu asemenea destinaţie.

În jurul contractului s-a iscat un scandal public care a căpătat şi conotaţii politice, în condiţiile în care liderii PNL Iaşi de la acea vreme solicitaseră rezilierea contractului. „Vedem că firma care a preluat concesiunea terenului nu respectă obiectivele declarate în contractul din 2005. În contract scrie că se vor face spaţii de cazare (pensiune) si sediu firmă. În acest moment, firma care a preluat concesiunea anunţă că face blocuri. Aşadar, avem toate elementele unei fraude masive, pe spinarea ieşenilor: un bun al oraşului înstrăinat pe nimic, un contract extrem de dezavantajos pentru primărie şi, colac peste pupăză, nici măcar prevederile iniţiale ale contractului nu se respectă”, declara Marius Bodea, fost şef al PNL Iaşi.

În schimb, într-un punct de vedere, reprezentaţii firmei susţineau că vânzarea apartamentelor este legală. „Condiţiile contractuale nu stipulează cât spaţiu de birou trebuie alocat proiectului şi câte camere sau ce configuraţie trebuie să aibă unitatea de cazare. Conform contractului de asociere, trebuie respectat doar un singur lucru major: acela ca redevenţa minimă anuală să fie de 4.000 euro sau 10% din profitul creat prin orice activitate derulată acolo. În contractul de asociere există posibilitatea de a elimina/adăuga schimbări de destinaţie a apartamentelor/spaţiilor de birouri”, se arată în punctul de vedere al Global Impex din vara anului 2017.

În mai 2020, publicaţia „ReporterIS” a dezvăluit că firma vânduse deja 13 apartamente (din 29) pe care ar fi obţinut, în total, o sumă similară cu cuantumul investiţiei (peste un milion de euro). Terenul de 1.351 mp din str. Sărărie 202 figurează în patrimoniul privat al Iaşului cu o valoare de inventar de 566.664 lei. Terenul a fost trecut din domeniul public în domeniul privat printr-o hotărâre a CL din martie 2005 (HCL 84), decizie prin care s-a aprobat şi contractul de asociere în participaţiune. 

Citește și: Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

Comentarii