Asociaţiile civice nu mai au răbdare: cer protejarea pădurilor din jurul Iaşului

vineri, 04 septembrie 2020, 01:56
3 MIN

Mai multe asociaţii civice au prezentat ieri un raport privind lipsa unui plan de management şi a unei strategii de administrare a pădurilor din apropierea municipiului Iaşi, în care acuză totodată exploatarea materialului lemnos deşi este vorba de arii protejate.

Cele şapte asociaţii – Mai Bine, Reset, Codrii Iaşilor, Iaşi.Travel, Alternativa Urbană, IASIBIKE şi Agent Green – au propus guvernului câteva recomandări, printre care creşterea suprafeţei strict protejate de la 1 la 50 la sută. „În acest moment, doar 1 la sută din cele aproape 13.000 de hectare ale ariilor protejate sunt ferite de tăieri. Restul de 99 la sută sunt exploatabile. Se taie ultimele parcele cu păduri seculare cu vârsta medie de 120-160 de ani”, a declarat ieri Veronica Tulpan, de la Agent Green.

Reprezentanţii asociaţiilor, reuniţi pe unul dintre locurile unde a fost exploatată pădurea, au contestat de asemenea volumul de masă lemnoasă aprobat pentru exploatare: 750.000 mc. „Vrem ca şi copiii noştri să se bucure de păduri bătrâne. Noi am avut două solicitări: una, să fie lăsată în utilizare recreaţională – şi aici Direcţia Silvică Iaşi chiar pare că face lucruri, iar a doua, să fie zone în care pădurea este lăsată să fie pădure”, a spus, la rândul lui, Mihai Diac, de la Asociaţia Codrii Iaşilor.

„Instituţiile care se ocupă de această problemă (Garda de Mediu, Ocolul Silvic, Custode Arii Naturale protejate) ar trebui să devină parteneri pe termen lung al iniţiativelor civice, tocmai din acest motiv pun accentul pe ideea de dialog şi de valoare ecologică, socială şi recreaţională a Codrilor Iaşilor”, a spus Lucian Roşu, vicepreşedintele Asociaţiei Iasi.travel.

Participanţii la conferinţa de presă de ieri au solicitat, de asemenea, un moratoriu pe toate exploatările principale şi suspendarea amenajamentelor silvice şi sistarea construcţiei de noi drumuri forestiere. În ultima sa intervenţie publică pe acest subiect, ministrul Mediului afirma că a luat decizia naţională ca „toate pădurile seculare ale României – păduri bătrâne care astăzi, într-o formă sau alta, sunt într-un proces de producţie – să fie sub protecţia legii. Cu alte cuvinte, în aceste păduri să nu mai aibă loc intervenţii silvice”.

Într-o conferinţă de presă susţinută într-o pădure seculară din apropiere de Schitu Duca, la sfârşitul lunii mai, Costel Alexe a arătat că în România există aproximativ 38 de mii de hectare de pădure seculară, unde copacii – stejari, goruni, molid – au vârste de peste 140-150 de ani. „Aceste 38 de mii de hectare vor deveni, din păduri de producţie, păduri de protecţie”, a promis el, precizând că obiectivul e să se ajungă la 100 de mii de hectare.

Ieri, la Bucureşti, liderul liberal ieşean şi-a reînnoit promisiunea, dând asigurări că pădurile din apropierea marilor oraşe vor fi protejate şi vor deveni păduri-parc.

Comentarii