De Sănătate

Punem punctul pe știi

Astăzi, 14 martie, este Ziua Internaţională a Rinichiului: ce recomandări au medicii?

joi, 14 martie 2019, 02:50
3 MIN
 Astăzi, 14 martie, este Ziua Internaţională a Rinichiului: ce recomandări au medicii?

Tot mai mulţi oameni din regiunea Moldovei ajung la spital din cauza unei boli cronice de rinichi, doar anul trecut au ajuns la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ aproximativ 35.000 de persoane, medicii estimând numărul ca fiind echivalentul populaţiei totale din Paşcani. Aici au ajuns pentru spitalizare de zi, sptializare continuă sau în ambulatoriu atât persoane cu domiciliul în Iaşi, cât şi persoane din alte judeţe ale Moldovei. De exemplu, anul trecut, dintre cei aproximativ 35.000 de pacienţi care au ajuns la spital, 9.300 au fost bolnavi din alte judeţe care au venit la unitatea medicală din Iaşi pentru a fi evaluaţi şi mai apoi trataţi.

„Este vorba despre un procent de circa 30%, cifrele sunt importante având în vedere că numărul medicilor a fost unul în creştere în ultimii ani. Teoretic, pacienţii ar trebui să aibă un acces mai bun la servicii medicale în zona în care locuiesc, fără să fie nevoie să se deplaseze sute de kilometri. Din păcate, numărul pacienţilor cu boli de rinichi este în constantă creştere, unul din zece adulţi este afectat de această boală, existând totodată şi un număr mare de decese din această cauză“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. În perioada 2015 -2018, în secţiile de Urologie, de Nefrologie şi în Compartimentul de Transplant Renal au fost evaluaţi, internaţi şi trataţi zeci de mii de pacienţi – dacă în 2015 numărul lor era de 29.000, în 2018 a crescut până la 35.000. Medicii spun că nu există o cauză exactă, însă, în mare parte, cei care ajung la spital sunt persoane cu diabet zaharat, cu probleme de nutriţie, hipertensiune, şi chiar persoane care îşi autoadministrează medicamente, fără a exista un sfat în prealabil din partea unui medic.

„Una dintre cauze poate fi faptul că numărul pacienţilor cu diabet zaharat este în creştere, iar o complicaţie a acestei afecţiuni este boala cronică de rinichi. Pe de altă parte, polimedicaţia şi accesul neîndrumat la medicamente, fără să existe un sfat medical în spate, poate duce la această afecţiune“, a completat medicul ieşean.

80% dintre pacienţi sunt catalogaţi drept urgenţe

De asemenea, conform statisticilor oferite de unitatea medicală, 80% dintre persoane au ajuns la spital în regim de urgenţă, necesitând tratament şi internare de lungă durată. O altă problemă este numărul mare al persoanelor care suferă de insuficienţă renală şi care fac dializă în aşteptarea unui transplant. Astfel, dacă în judeţul Iaşi sunt peste 600 de persoane care fac dializă, iar în fiecare dintre cele opt judeţe ale Moldovei se află câte 400 de persoane în această situaţie, numărul acestora fiind mult mai mare comparativ cu numărul transplanturilor efectuate. „Din păcate zona Moldovei este defavorizată din punctul de vedere al intervenţiilor. Anul trecut, în Compartimentul de Transplant Renal au fost făcute 30 de transplanturi, fiind un record în acest sens, până acum media fiind sub 20 de cazuri pe an, însă cu toate acestea numărul este mic în comparaţie cu capacitatea echipei noastre, dar şi cu numărul celor care fac dializă care este unul în creştere“, a adăugat dr. Ionuţ Nistor.

Având în vedere că astăzi, 14 martie, este Ziua Internaţională a Rinichiului, specialiştii ne recomandă o serie de măsuri pentru îngrijirea rinichiului. Este recomandată şi încurajată adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu hidratare, exerciţii fizice, alimentaţie sănătoasă şi evitarea fumatului, precum şi efectuarea unui control anual, mai ales că multe boli pot fi prevenite sau controlate. Medicii recomandă ca măcar o dată pe an să ne facem un control, când să fie prelevate probe de sânge şi urină, dar şi să ţinem legătura cu medicul de familie ori de câte ori este cazul. 

Comentarii