Astăzi, Liturghia crismei la Catedrala Catolică. COVID triază preoții participanți

joi, 06 august 2020, 01:50
2 MIN
 Astăzi, Liturghia crismei la Catedrala Catolică. COVID triază preoții participanți

Astăzi va fi oficiată la Catedrala Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină” litughia crismei, liturghie la care participau în mod obişnuit toţi preoţii diecezei. Însă, având în vedere situaţia creată de pandemia de Covid-19, vor participa la această liturghie doar membrii Consiliului Prezbiteral. 

În mod obişnuit, Liturghia crismei este celebrată în fiecare an în Joia Sfântă de către episcopul diecezan, cu participarea tuturor preoţilor din dieceză. „În fiecare an, preoţii diecezei noastre se adunau în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regină» din Iaşi, în jurul episcopului, pentru a participa la această Sfântă Liturghie, în cadrul căreia îşi exprimau recunoştinţa pentru darul Preoţiei şi îşi reînnoiau promisiunile din ziua hirotonirii lor. De asemenea, la aceeaşi celebrare erau sfinţite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi şi sfânta Crismă. Anul acesta, din cauza situaţiei de urgenţă, această Sfântă Liturghie nu s-a putut celebra, fiind amânată pentru o dată ulterioară.

În cadrul întâlnirii Consiliului Prezbiteral, care s-a desfăşurat la 6 iulie 2020, la Traian (NT), s-a propus ca Liturghia crismei să fie celebrată pe 6 august, în sărbătoarea Schimbarea la faţă a lui Isus”, au subliniat reprezentanţii Diecezei de Iaşi. Totuşi, deşi s-a hotărât ca această liturghie să fie săvârşită astăzi, pe 6 august, numărul mare de îmbolnăviri din ultima perioadă i-a determinat pe reprezentanţii Diecezei să limiteze numărul de participanţi, îndemnând însă ceilalţi preoţi ai diecezei să se unească în rugăciune cu cei de la cadredrală. De asemenea, celebrarea de la catedrala catolică de la Iaşi va putea fi urmărită prin intermediul transmisiunii video online, care poate fi accesată pe site-ul Episcopiei la adresa www.ercis.ro/media, dar şi pe pagina de Facebook sau pe canalul de YouTube al episcopiei catolice.

Comentarii