Atenţie la ritualurile de Buna Vestire: unele localităţi au fost purificate definitiv!

marți, 23 martie 2021, 10:44
2 MIN
 Atenţie la ritualurile de Buna Vestire: unele localităţi au fost purificate definitiv!

* Joi e 25 martie, aşadar e ziua de Buna Vestire (sau Blagoveştenia, cum i se spune pe stil mai vechi) în care, după datină, se alungă şerpii şi gângăniile din gospodării, se afumă cu cârpe arse oamenii, animalele şi clădirile, în scop de purificare, se scot la aer ţesăturile ţinute în lăzi peste iarnă şi se stropesc prunii cu ţuică, să dea rod bogat; pentru a scăpa de incidente ar fi bine să trecem în revistă câteva evenimente petrecute în anii trecuţi:

* 2016: mai mulţi localnici din Consumatori au încercat să respecte datina, să scape de şerpi, însă au acţionat fără vreun plan; aşa s-a făcut că şerpii din gospodăria lui Marian Lufă, fugăriţi cu mătura, au ajuns în curtea lui Marcel Băşică, de unde au fost fugăriţi în orada lui Aurel Sâmbure, apoi la vecinul acestuia, Georgel Meteahnă, apoi peste drum, la Matei Glugă, apoi la Pamfil Plasmă, la Anghel Pupăză şi tot aşa, până când, pe înserat, s-au întors la Marian Lufă, care dormea deja.

* 2017: cetăţenii din Machitori au încercat să-şi alunge insectele şi chiar au reuşit, dar nimeni nu ştie că, de fapt, insectele au fost cele care au decis să plece, deoarece nu mai suportau mizeria. Am aflat că păduchii au ajuns, cu toţii, în localitatea învecinată, iar primarul acesteia şi-a anunţat şefii de partid de la judeţ că, sub conducerea sa, a crescut mult numărul de animale pe cap de locuitor.

* 2018: sătenii din Puturoşi s-au străduit să respecte datina afumării cu cârpe arse, dar au interpretat-o oarecum personal; mai exact, ei s-au afumat de la prima oră, la bufet, apoi au plecat spre casele lor, unde au adormit cu ţigările aprinse. După o oră, deasupra localităţii s-au ridicat nori groşi de fum, de la păturile, covoarele, perdelele, hainele, casele, grajdurile şi animalele arse. Flăcările au alungat spiritele rele (cele care n-au ars la rândul lor), aşadar se poate spune că ritualul şi-a atins obiectivul.

* 2019: câţiva gospodari din Nehaliţi au ieşit în livadă să-şi stropească prunii cu ţuică, să dea rod; unii s-au apucat să bea cot la ciot cu prunii, iar aceştia au ţinut mai bine, că a doua zi, dimineaţa, încă stăteau drepţi, cu tulpinile pe verticală, nu erau întinşi pe pământ, ca stăpânii lor, nu erau galbeni la faţă şi nici n-aveau nasurile roşii!

* 2020: sute de mii de cetăţeni şi-au scos la aer ţesăturile ţinute peste iarnă în lăzi şi dulapuri, în general tricouri şi maieuri băgate aşa, transpirate, mototolite, la păstrare. Din fericire, cei mai mulţi dintre români purtau măşti anti-COVID, aşa că, în acel an, mult mai puţini compatrioţi au leşinat de la damf.

Comentarii