Autostrada Unirii vine dinspre vest

joi, 04 august 2022, 01:50
2 MIN
 Autostrada Unirii vine dinspre vest

Primul capăt al A8 din cele două finanţate prin PNRR se apropie de momentul obţinerii unui aviz important: acordul de mediu pentru segmentul de dincolo de munţi, în septembrie

 

Primele trei zile ale săptămânii au fost ale secţiunii Ungheni (Mureş) – Miercurea Nirajului, din Autostrada Unirii. Mai multe dezbateri au fost organizate la primăriile localităţilor de pe traseul A8, în vederea rezolvării problemelor care stau în calea obţinerii avizului de mediu pentru acest segment. Şedinţele s-au desfăşurat la Miercurea Nirajului, Găleşti, Păsăreni, Acăţări, Crăciuneşti şi Gheorghe Doja şi s-au finalizat miercuri seară.

La ele au participat localnici, oficialităţi locale, reprezentanţi ai asociaţiilor civice „Moldova Vrea Autostradă” şi „Împreună pentru A8”, consilierul ministrului Transporturilor Cătălin Urtoi şi, punctual, prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Cojocaru, şi parlamentarii ieşeni Marius Bodea şi Filip Havârneanu.

Au fost ridicate probleme precum accesul localnicilor dintr-o parte în alta a autostrăzii (vor fi pasaje pe sub autostradă sau pe deasupra), situaţia albinelor de la stupinele din zonele vecine (nu vor fi un pericol pentru şoferi, nici nu vor fi afectate de trafic), iar răspunsurile şi soluţiile au fost consemnate de către cei de la CNAIR.

Urmează aceeaşi procedură la sfârşitul lunii august pentru celălalt capăt de autostradă finanţată prin PNRR, Moţca-Tg. Neamţ-Leghin. Cât priveşte un acord de mediu pentru partea ieşeană a autostrăzii, despre el se va putea vorbi abia după finalizarea studiului de fezabilitate, adică anul viitor.

În septembrie ar trebui să avem acordul de mediu pe Secţiunea 1 a traseului montan, adică pe Ungheni (Mureş) – Miercurea Nirajului, ne-a spus Adrian Covăsnianu, fostul secretar de stat ieşean de la Ministerul Transporturilor. După 2-3 săptămâni ar urma acordul pentru celălalt capăt şi, mai târziu în toamnă, pentru segmentul montan.

La rândul lui, după cele trei zile „pline”, Cătălin Urtoi s-a arătat mulţumit de obţinerea avizelor necesare („Avem toate avizele favorabile în urma acestor dezbateri publice!”), dar şi nemulţumit – pentru absenţa oficialităţilor ieşene la dezbateri, respectiv primarul şi preşedintele CJ. 

FOTO: Cătălin Urtoi/FACEBOOK

Comentarii