Avioanele de la Aeroport l-au surzit. Militarul se judecă acum pentru banii daţi pe operaţia foarte scumpă

miercuri, 21 iulie 2021, 02:01
3 MIN
 Avioanele de la Aeroport l-au surzit. Militarul se judecă acum pentru banii daţi pe operaţia foarte scumpă

În primă instanţă, fostul şef al pazei militare a obiectivului ieşean a câştigat procesul. Cu ce argumente s-a apărat însă MApN în faţa judecătorilor?

Un fost şef al pazei de la Aeroport cere în instanţă MApN să-i deconteze costul tratamentelor pe care a trebuit să le facă pe banii lui. Mitică Costin susţine că mediul de lucru i-a afectat grav auzul, iar tratamentul necesar nu a putut fi realizat în reţeaua de spitale militare, fiind nevoit să se adreseze unei unităţi medicale private. Costul intervenţiei s-a ridicat la aproape 29.000 de lei.

Conform acţiunii depuse de acesta la Tribunal, Costin a fost supus poluării fonice încă de la intrarea în Institutul de Chimie şi Infanterie şi Sibiu, unde tragerile de luptă se efectuau fără echipamentul de protecţie a auzului. După terminarea şcolii militare, a fost încadrat în paza Aeroportului ieşean pe funcţia de ajutor comandant pluton şi comandant de pază. Angajaţii Aeroportului ce asigurau dirijarea aeronavelor pe platforma de îmbarcare-debarcare beneficiau de echipament de protecţie a auzului, nu însă şi militarii.

În timp, auzul i-a fost tot mai afectat, din 2006 solicitând asistenţă medicală în Spitalul Militar şi cel de Recuperare. În 2016, a fost diagnosticat cu o formaţiune chistică, fiindu-i recomandată o intervenţie chirurgicală. Aceasta nu putea fi efectuată însă în spitalele militare, din cauza riscului secţionării unor nervi. În cele din urmă, în decembrie 2017, un şef de secţie din cadrul Spitalului Militar Central i-a recomandat Spitalul Monza din Bucureşti, unde a şi fost operat. Intervenţia chirurgicală a fost achitată din banii proprii, pe care acum îi cere înapoi.

În instanţă, MApN a cerut respingerea acţiunii. Apărarea MApN a afirmat că eventuala decontare a cheltuielilor nu poate fi făcută decât de un spital militar, nu de către minister. În plus, Costin nu ar fi demonstrat că unităţile sanitare din reţeaua spitalelor militare ar fi refuzat să-l opereze.

„Reclamantul are dreptul la asistenţă medicală gratuită în reţeaua medicală a Ministerului sau cu decontarea tuturor cheltuielilor pentru intervenţiile efectuate în oricare dintre unităţile spitaliceşti aflate în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Inclusiv intervenţiile chirurgicale efectuate în unităţi spitaliceşti care nu sunt în contract cu CNAS pot fi decontate, cu o singură condiţie: să existe un refuz din partea spitalului sau o notificare explicită prin care unitatea spitalicească să aducă la cunoştinţă pacientului faptul că acel tip de intervenţie chirurgicală nu poate fi efectuată în unităţile spitaliceşti din sistemul naţional de sănătate“, au arătat reprezentanţii Ministerului.

Aceştia au apreciat că decizia lui Costin de a se opera la Spitalul Monza a fost una personală, neavând astfel dreptul de a cere decontarea cheltuielilor. Magistraţii Tribunalului au reţinut că bărbatul fusese internat în mai multe rânduri pentru afecţiunile de auz, judecătorii apreciind că acestea au fost cauzate de mediul de lucru.

Recomandarea primită de la Spitalul Militar Central a fost de a efectua intervenţia chirurgicală într-o unitate privată, „dotată corespunzător“, formulare interpretată de judecători în sensul că în reţeaua spitalelor militare ea nu putea fi efectuată. Ca urmare, MApN a fost condamnată la plata sumei de 28.000 lei, cu dobânzile aferente. Ministerul a contestat sentinţa, Curtea de Apel urmând să stabilească data la care va reanaliza dosarul.

Comentarii