Avocatul Cenuşă, pedepsit cu nouă luni de închisoare după un accident cu trei victime

miercuri, 07 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Avocatul Cenuşă, pedepsit cu nouă luni de închisoare după un accident cu trei victime

Un avocat a primit o pedeapsă simbolică după ce a provocat un accident soldat cu rănirea gravă a unui băiat de 13 ani. Procesul a durat un an și jumătate, iar părțile civile au acuzat tergiversarea acțiunii.

Accidentul în care a fost implicat avocatul Anatole Cenușă s-a petrecut în urmă cu trei ani, în ianuarie 2019. Avocatul se îndrepta spre Darabani, împreună cu o clientă pe care o reprezenta într-un proces la judecătoria locală. La ieșirea din Bălțați, într-o curbă la dreapta, automobilul condus de avocat a derapat, s-a răsucit și a intrat pe contrasens, lovind un VW Golf care se îndrepta spre Iași. În accident a fost rănită clienta avocatului, soția șoferului din VW și fiul său, A.A.D.

Avocat Cenusa

Acesta din urmă a suferit o fractură de femur, având nevoie de aproape patru luni de îngrijiri medicale, ulterior deplasându-se în cârje. Abia după un an de la accident i-au fost scoase plăcile și șuruburile folosite pentru a fixa fractura. Ulterior, avocatul avea să explice că nu avea viteză mare, ci doar „a pișcat puțin frâna”, accidentul fiind provocat de starea carosabilului, acoperit de zăpadă. Expertiza efectuată a stabilit însă că accidentul putea fi evitat dacă viteza automobilului condus de Cenușă ar fi fost mai mică de 116 km/h, viteza acestuia fiind în fapt de peste 130 km/h. De altfel, cu mai puțin de o lună înaintea accidentului, Cenușă fusese sancționat contravențional pentru depășirea vitezei legale.

Totuși, avocatul a fost cel care s-a considerat nedreptățit, reproșând celuilalt șofer faptul că nu ar fi condus cu atenție. „Consider că culpa producerii acestui incident nu îmi aparține în exclusivitate, deoarece consider că celălalt șofer nu a condus preventiv. Avea timpul și posibilitatea să evite acest accident. Probabil datorită vitezei excesive, nu a avut timp să oprească”, a menționat avocatul în actele depuse la dosar. Cenușă a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, el nerecunoscându-și vina nici în fața judecătorilor. Magistrații Curții de Apel l-au condamnat luni la 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Judecătorii au dispus și plata a 45.000 de euro ca daune morale către adolescentul rănit în accident. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel. 

 

 

Comentarii