Azi şi mâine, la Palas: Gala Scriitorul Anului, moderată de criticul Nicolae Manolescu

joi, 02 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Azi şi mâine, la Palas: Gala Scriitorul Anului, moderată de criticul Nicolae Manolescu

În perioada 2-3 noiembrie, va avea loc cea de-a VIII-a ediţie a Galei Scriitorii Anului. Evenimentul va include decernarea premiilor pentru „Scriitorii lunii” şi „Scriitorul Anului”. În cadrul evenimentului, moderat de Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu şi Adi Cristi, se va desfăşura şi un recital de muzică, susţinut de artista Eneli.

Pe 2 noiembrie, la ora 16:00, publicul ieşean este invitat să participe la sesiunea de lecturi publice susţinute de scriitorii invitaţi la Gală, printre care se numără Mircea Bârsilă, Gabriel Chifu, Costică Ciocan, Aurora Ciucă, Adi Cristi, Vasile Dan, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Emilian Marcu, Ion Mureşan, Andreea Iulia Scridon, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Varujan Vosganian şi Florina Zaharia.

Pe 3 noiembrie, în Sala Mozart din Palas Mall Iaşi, de la ora 18:00, va avea loc ceremonia Galei Scriitorii Anului, unde vor fi acordate premiile pentru scriitorii desemnaţi pentru lunile noiembrie 2022 – octombrie 2023 şi distincţia „Scriitorul Anului”. Tot în aceeaşi zi, de la ora 12:00, la Muzeul de Istoria Ştiinţelor Naturii, va avea loc lansarea volumului „Marea carte a uitării” semnată de Gabriel Chifu, în parteneriat cu Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi.

Juriul Galei Scriitorii Anului este format din critici literari renumiţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România: Nicolae Manolescu – preşedinte, Ioan Holban, Mircea Mihăeş, Irina Petraş, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu şi Angelo Mitchievici. Criteriile pentru desemnarea „Scriitorul lunii” au fost următoarele: un scriitor care a publicat o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete etc.); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă; un scriitor care a creat un eveniment cultural; un scriitor care conduce o instituţie de cultură cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere internaţională.

Proiectul „Gala Scriitorii Anului”, în care vor fi premiaţi „Scriitorii lunii” pentru perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023, precum şi „Scriitorul Anului”, este co-finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi”.

Comentarii