Azi, ultima zi cu rând scurt la Sfânta Parascheva: mâine mai soseşte un sfânt lângă raclă. Toate detaliile despre pelerinaj

marți, 10 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Azi, ultima zi cu rând scurt la Sfânta Parascheva: mâine mai soseşte un sfânt lângă raclă. Toate detaliile despre pelerinaj

Pelerinii care vor să se închine la moaştele Sfintei Parascheva au putut să profite ieri de o fereastră de aur, care s-ar putea regăsi şi astăzi. Vremea mohorâtă şi frigul nu au încurajat pelerinii din alte judeţe să vină încă spre Iaşi, aceştia aşteptând apropierea hramului, de pe 14 octombrie. Astfel că, cei din apropiere Iaşului sau chiar din judeţ, care au bătut drumul până la capitala Moldovei, au stat cel mult o oră în rând pentru a ajunge să se închine. Situaţia, spun reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, este posibil să se păstreze şi astăzi: acesta a fost unul dintre motivele pentru care pelerinajul a fost început atât de devreme.

 

În anii dinaintea pandemiei, spre exemplu, moaştele Sfintei Parascheva erau aşezate în baldachin abia începând cu 10-11 octombrie. Anul acesta, pe 10 octombrie se împlinesc deja trei zile în care pelerinii au putut să se închine. Conform organizatorilor, până luni seara, ora 18, peste 55.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva, existând câteva sute de persoane care aşteptau în continuare la rând. Jandarmeria a anunţat însă că un număr de peste 90.000 de pelerini sunt aşteptaţi să participe doar la slujba de hram, de pe 14 octombrie, când rândul este estimat la a fi lung de peste 20 de ore, mai ales că vremea se anunţă în încălzire pe finalul săptămânii.

Peste 20.000 de persoane au participat duminică seara la Calea Sfinţilor

„Ziarul de Iaşi” a estimat că peste 15.000 de pelerini au participat alaltăseară la ceremonia Calea Sfinţilor, când moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din catedrală şi purtate de un sobor de peste 40 de preoţi pe străzile oraşului. Oficial, cu tot cu organizatori, sutele de preoţi şi măicuţe care au compus alaiul, şi cu pelerinii din rând, Jandarmeria a anunţat că la evenimentul care a avut loc duminică seara, de la ora 19, au participat 20.000 de persoane.

Vezi mai multe imagini aici

În cursul zilei de ieri, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a transmis un mesaj pelerinilor care au fost şi care se îndreaptă spre Iaşi. Înaltul prelat a lăsat de înţeles că apăsarea vremurilor asupra oamenilor este una atât de mare încât drumul spre Iaşi, la moaştele Sfintei Parascheva, este un răgaz, o pauză, un moment de introspecţie. De aceea le-a transmis tuturor pelerinilor că se roagă pentru ei şi pentru sănătate lor, să ajungă şi să plece de la Iaşi cu bine.

Vezi mai multe imagini aici

„Da, suntem osteniţi şi suntem împovăraţi. Şi dorim, pentru o clipă, să ne odihnim lângă sfintele moaşte ale Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Andrei, Episcopul Cretei, cu cuvântul său atât de minunat şi adânc, rostit ca rugăciune îndeosebi în timpul Postului celui Mare: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». Sfinţii lui Dumnezeu ne dau putere din puterea pe care au primit-o de la Domnul Hristos. Îl rugăm pe Dumnezeu ca, prin rugăciunile Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Andrei Criteanul, să ne ocrotească pe toţi. Să însoţească cu înger păzitor paşii pelerinilor care se îndreaptă spre Iaşi. Să îi însoţească apoi, cu aceeaşi putere dumnezeiască, să ajungă cu bine fiecare la casa lor”, a spus IPS Teofan.

Vezi mai multe imagini aici

De mâine seara vor fi aduse şi moaştele Sfântului Andrei Criteanul, iar fluxul de pelerini va deveni mai mare, cu cât ne apropiem de ziua hramului, 14 octombrie.

Cititi si: Racla cu moaştele Sfintei Parascheva, purtată pe străzile din centrul Iaşului. Au participat mii de oameni

Comentarii