Bătaia generală a elevelor, în faţa şcolii: cinci fete au fost identificate. Ce măsuri li se pregătesc?

marți, 05 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Bătaia generală a elevelor, în faţa şcolii: cinci fete au fost identificate. Ce măsuri li se pregătesc?

Cinci eleve din clasele a VI-a, a VII-a şi a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Păuşeşti, structură a Şcolii Gimnaziale Dumeşti, au fost identificate ca fiind implicate într-un incident violent petrecut în afara spaţiului şcolar, pe 28 noiembrie, în satul Păuşeşti din comuna Dumeşti.

Neînţelegerile au escaladat într-o confruntare fizică, iar un băiat de clasa a IV-a, fratele uneia dintre eleve, a intervenit pentru a-şi apăra sora.

„Ziarul de Iaşi” a luat legătura cu directoarea şcolii, Ana Dorneanu, pentru a afla ce măsuri au fost luate în urma consiliului profesoral ce s-a desfăşurat miercuri, 29 noiembrie. „Elevii implicaţi în incident vor beneficia de consiliere individuală şi colectivă. De asemenea, am luat legătura cu Biroul de Siguranţă Şcolară şi dumnealor ne vor sprijini în derularea unor activităţi de prevenţie. Bineînţeles, vom colabora şi cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) şi, fără îndoială, cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi. Incidentul a fost cauzat de mici neînţelegeri între elevele implicate”, a menţionat directoarea.

Potrivit „Statutului elevului”, capitolul V, secţiunea 1, art. 16, al. 2, „pentru a putea fi sancţionaţi, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unităţii de învăţământ sau în cadrul activităţilor extraşcolare”. Acelaşi lucru ne-a comunicat şi purtătoarea de cuvânt a ISJ Iaşi, Antonina Bliorţ. „Avem Statutul elevului, care precizează foarte clar că elevii nu pot fi sancţionaţi decât pentru fapte care s-au petrecut în spaţiul şcolii. Ce se poate face sunt activităţile de prevenţie, discuţie şi informare. Sunt alte instituţii care pot aplica măsuri şi sanţiuni. Noi nu avem posibilitatea de a face asta pentru ceea ce se întâmplă în afara spaţiului şcolar”, a transmis aceasta.

Inspectoratul va organiza activităţi de conştientizare a gravităţii faptelor, care să îi facă să înţeleagă pe elevii implicaţi care sunt consecinţele acestui incident. 

Comentarii