Bătaie cruntă, de la peşte. Trei tineri cu o barcă au tâlhărit un pescar care era pe malul iazului

joi, 02 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Bătaie cruntă, de la peşte. Trei tineri cu o barcă au tâlhărit un pescar care era pe malul iazului

Un sătean din Gropniţa a fost jefuit de peştele prins cu crâsnicul. Tâlharii, ieşiţi pe iaz la braconaj, s-au gândit să-şi completeze recolta cu ce mai prinseseră alţii. Povestea s-a încheiat în faţa magistraţilor Judecătoriei Hârlău, care au aplicat doar pedepse cu suspendare.

Gheorghe C., din Bulbucani, are o grădină situată la aproximativ 300 de metri de casă, grădină învecinată cu un iaz. Cum iazul se mai revarsă uneori, inundând şi grădinile oamenilor, paznicul permitea vecinilor, în compensaţie, să pună crâsnice pentru a prinde peşti.

La fel s-a întâmplat şi în seara zilei de 5 iulie 2018, când săteanul a mers să-şi păzească grădina. Întrucât nivelul apei era crescut, a pus şi un crâsnic în iaz. Două ore mai târziu, patru tineri din Focuri s-au hotărât să meargă la iaz pentru a prinde peşti. Au parcat maşina pe un drum lăturalnic, au luat o plasă monofilament şi au intrat în apă la pescuit.

Nu au prins nimic în acest mod, aşa că unul dintre ei, Ion Moisei, s-a urcat în barca paznicului şi a ieşit pe lac. I-a luat în barcă şi pe alţi doi, Cristian Moisei şi Constantin Radu. Ştiind că localnicii obişnuiesc să pescuiască cu crâsnicele, au mers de-a lungul malului, să vadă dacă în acestea s-a prins ceva. Au fost observaţi însă de săteanul care îşi păzea legumele, iar acesta s-a repezit să-şi apere unealta.

A încercat să-şi recupereze crâsnicul din mâinile celor trei, moment în care Ion Moisei l-a lovit cu ghionderul, prăjina folosită pentru a împinge barca pe apă. Apoi, cei trei i-au luat plasa crâsnicului, aruncând scheletul lemnos în apă.

Lovitura primită l-a făcut pe Gheorghe C. să sângereze puternic, aşa că s-a dus acasă şi a chemat ambulanţa. A fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie, unde s-a constatat că rana era superficială, fiind necesară aproximativ o săptămână pentru vindecare.

Cei trei agresori au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată, riscând o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. În faţa judecătorilor, ei şi-au recunoscut fapta. Totodată, i-au plătit lui Gheorghe C. o sumă de 2.000 de lei pentru a nu se constitui parte civilă în proces.

Judecătorii au reţinut circumstanţa agravantă a participării a trei agresori la tâlhărie, dar au luat în calcul şi recunoaşterea faptei, ca şi lipsa antecedentelor penale ale celor trei. Aceştia au primit pedepse cuprinse între 2 ani şi 5 luni şi 2 ani şi 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Ponunţată marţi, sentinţa poate fi atacată cu apel. 

Comentarii