Bătrână abandonată de fiică la Urgențe. Le-a cerut medicilor să n-o trimită la ea

vineri, 18 ianuarie 2019, 17:02
3 MIN
 Bătrână abandonată de fiică la Urgențe. Le-a cerut medicilor să n-o trimită la ea

O bătrână de 80 de ani a fost abandonată de fiica sa la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, pe motiv că nu mai poate avea grijă de ea.

Bătrâna a fost adusă la spital murdară şi, din primele observaţii, avea semne ale scabiei, boală cunoscută în popor sub denumirea de râie. Fata le-a transmis medicilor că nu o mai primeşte acasă şi că îi roagă să nu încerce să o aducă.

„Femeia în vârstă a fost adusă de fata ei, murdară şi cu infecţii la pliuri, cauzată de lipsa igienei corespunzătoare. Noi încercăm să o internăm la Secţia de dermatologie, pentru că pare că are scabie sau o infecţie subcutanată, dar acolo va sta doar cinci zile. Ce facem cu ea după? Fata susţine că nu se mai poate ocupa de ea şi să nu i-o ducem înapoi acasă, dar unde să o lăsăm?”, a precizat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Cazul bătrânei nu este însă singurul de acest gen cu care s-au confruntat medicii în ultima perioadă. Aceştia spun că sunt compleşiţi de numărul cazurilor sociale care ajuns în spital, în medie având în atenţie în jur de cinci-şase persoane.

În prezent, în UPU este şi o femeie de 58 de ani, operată recent la colon, care nu ştie cum să se îngrijească după intervenţie astfel că ajunge periodic la spital. Aceasta nu ştie cu exactitate unde este domiciliul său, iar la cel din buletin soţul, care ar avea cheia locuinţei, după spusele femeii, nu este de găsit.

„Femeia de 58 de ani a fost operată la colon şi vine de nu ştiu câte ori pentru că nu ştie să-şi schime colostoma. Acum nu reuşim să îi găsim locuinţa, pentru că ea vorbeşte de vreo trei locuri. Am trimis-o cu ambulanţa la cea unde are domiciliul, nu a deschis nimeni, iar ea nu avea chei. De soţ nu am putut să dăm”, a menţionat profesorul Diana Cimpoeşu.

Persoanelor care au fost lăsate în voia sorţii de către familie li se adaugă, pe paturile de la urgenţe, şi cei care n-au un loc unde să stea sau locuiesc în camere insalubre şi nu pot face faţă frigului. Cei mai mulţi dintre oameni ajung la spital cu hipotermie severă şi degerături.

Aşa a fost şi cazul unui bărbat de 61 de ani, din Rediu, care a fost găsit inconştient, cu hipotermie severă şi ciroză hepatică, de către un echipaj medical, într-o casă cu şobolani. Acesta s-a stins la spital, câteva zile mai târziu. Doctorii din UPU solicită implicarea autorităţilor pentru a rezolva problema oamenilor care, după ce sunt trataţi, nu au unde să se întoarcă.

„Trebuie să existe un serviciu social care să se implice. Noi îi sesizăm pentru fiecare caz. Pe o pacientă nu o primeşte fiica acasă, pe cealaltă bărbatul. Ce facem cu ei? Unde îi cazăm câteva zile şi cum facem să-şi reintre în drepturi? Apelăm la centrele existente, dar listele de aşteptare sunt foarte luni, iar noi între timp ce putem face cu oamenii? Trebuie să existe servicii sociale, trebuie dezvoltate”, a adăugat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Comentarii