Bătut de vecinul căruia îi făcuse observaţie să nu arunce gunoi în curtea lui, apoi şi amendat de poliţistul chemat

marți, 06 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Bătut de vecinul căruia îi făcuse observaţie să nu arunce gunoi în curtea lui, apoi şi amendat de poliţistul chemat

Şi bătut, şi amendat. Un sătean din satul Roşu, comuna Răducăneni, a fost atacat cu o bărdiţă de vecinul căruia îi ceruse să nu-i mai arunce gunoaie peste gard. După două săptămâni, a primit acasă şi o înştiinţare că a fost amendat. Agresorul sunase la poliţie şi îl reclamase, iar poliţistul ajuns la faţa locului a completat procesul-verbal numai din vorbele acestuia. Situaţia s-a lămurit până la urmă în instanţă, dar omul şi-a pierdut timpul pe drumuri degeaba.

 

În 2021, de Crăciun, Gheorghe T. mersese cu cei doi fii ai săi, de 4, respectiv 2 ani, să-şi viziteze tatăl, la marginea satului Roşu. În jurul orei 15, şi-a luat băiatul mai mare şi a plecat spre casă. Aproape ajuns, s-a întâlnit cu Culiţă Chiciug, căruia i-a reproşat că aruncă şi incendiază resturi vegetale pe terenul său. La început, Chiciug i-a răspuns cu înjurături. Apoi, a intrat în curtea casei sale şi a ieşit iar în drum, cu o bărdiţă, cu care l-a atacat pe Gheorghe T., lovindu-l cu latul armei pe unde apuca. Bărbatul a parat majoritatea loviturilor, dar tot a fost rănit în zona braţelor şi genunchilor. Chiciug şi-a oprit atacul doar la apariţia soţiei lui Gheorghe T.

Şi bătut şi amendat

Imediat, Gheorghe T. a sunat la poliţie, pentru a anunţa agresiunea suferită. Pe 5 ianuarie 2022, a fost chemat la postul de poliţie Răducăneni, pentru a da declaraţii cu privire la cele întâmplate. După o săptămână însă, a aflat că fusese amendat cu 200 de lei pentru că i-ar fi adresat lui Chiciug injurii şi cuvinte vulgare. Chiciug sunase şi el la poliţie, reclamând că fusese agresat de Gheorghe T. Poliţistul ajuns la faţa locului completase procesul-verbal doar în baza declaraţiilor reclamantului, fără a se interesa ce se întâmplase de fapt. Nimeni nu se ostenise să-l cheme măcar pe Gheorghe T. la postul de poliţie pentru a da explicaţii.

Gheorghe T. a fost nevoit să se adreseze instanţei pentru a obţine anularea amenzii. În iunie 2022, magistraţii Judecătoriei Răducăneni au constatat că bărbatul fusese pus în imposibilitatea de a se apăra de acuzaţiile pe care i le adusese Chiciug şi a dispus anularea procesului-verbal. Sentinţa a rămas definitivă, nefiind contestată de Inspectoratul Poliţiei Judeţene.

În paralel cu amenda aplicată degeaba lui Gheorghe T., poliţiştii îşi continuau totuşi cercetările în privinţa agresorului acestuia. La trei luni după anularea amenzii, Culiţă Chiciug a fost trimis în judecată pentru lovire sau alte violenţe, în faţa aceleiaşi judecătorii din Răducăneni. Magistraţii şi-au fundamentat decizia îndeosebi pe declaraţiile a doi copii de 12 ani, care ieşiseră în acea zi la colindat. Nefiind implicaţi în conflict, opinia lor a fost apreciată ca neutră şi obiectivă.

Amendă de 9.600 lei

„În plus, declaraţiile lor cuprind detalii relevante cauzei, şi sunt consistente atât între ele, cât şi raportat la menţiunile părţii civile şi a soţiei sale, instanţa apreciind aşadar că sunt cele mai fiabile probe cu privire la cele petrecute. Astfel, martorii A.A.A. şi B.B. au declarat că inculpatul Chiciug Culiţă a început să îl înjure şi să îl ameninţe pe Gheorghe T., după care s-a dus la acesta pe drumul public şi l-a lovit cu o bărdiţa pe care o avea asupra sa”, au reţinut judecătorii.

Aceştia l-au condamnat pe Chiciug la plata unei amenzi penale în valoare de 9.600 lei, echivalând cu 240 zile amendă şi l-au obligat la plata către victima sa a sumei de 6.000 lei, cu titlu de daune morale. Sentinţa a fost contestată atât de inculpat, cât şi de Spitalul Clinic de Urgenţe „Sf. Spiridon”, care intenţionează să-şi recupereze cheltuielile cu tratamentele acordate lui Gheorghe T. Curtea de Apel urmează să reanalizeze dosarul la sfârşitul acestei luni. 

 

 

Comentarii