De Business

Punem punctul pe știi

BCR: Datele cu frecvență ridicată indică o pierdere de ritm a economiei în primul trimestru

marți, 22 martie 2022, 13:27
1 MIN
 BCR: Datele cu frecvență ridicată indică o pierdere de ritm a economiei în primul trimestru

Datele cu frecvență ridicată analizate de economiștii BCR indică o intensificare a activității economice în primul trimestru al acestui an, dar o pierdere de ritm față de ultimul trimestru din 2021, ceea ce ar putea indica intrarea României în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului). După cum se știe, deja în T4 din 2021 am avut scădere economică față de T3.

Indicele BCR cu frecvență zilnică privind evoluțiile din economie arată că în primele două săptămâni din luna martie activitatea economică s-a situat la 103% din media unei luni normale pre-pandemie.

”În ianuarie activitatea economică estimată a fost de 92% din media unei luni pre-pandemie iar în februarie de 99%. Datele istorice sunt revizuite. Rezultatele preliminare pentru trimestrul în curs arată o intensificare a activității față de T1 2021 dar o pierdere de ritm în comparație cu T4 2021”, notează Ciprian Dascălu, economist-șef BCR, într-o notă transmisă investitorilor.

Căutările „ajutor șomaj” pe Google au crescut cel mai probabil ca urmare a temerilor referitoare la efectele economice nefaste ale războiului din Ucraina, mai arată el.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii