Bodea: „Dacă Primăria Iași a finalizat gâlceava cu artificiile, coboară și în mijlocul realității din școlile subordonate?”

joi, 18 octombrie 2018, 13:51
3 MIN
 Bodea: „Dacă Primăria Iași a finalizat gâlceava cu artificiile, coboară și în mijlocul realității din școlile subordonate?”

Astăzi, 18.10.2018, deputatul Marius Bodea, împreună cu echipa de consilieri locali ai PNL Iași, a susținut o conferință de presă în fața Liceului Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil”.

Acest eveniment a avut loc după ce în răspunsul unei interpelări făcute de deputatul liberal, Ministerul Educației a confirmat că 12 unități școlare din Municipiul Iași nu au avizul de la ISU pentru funcționare.
”Aproximativ 7000 de elevi învață în unități școlare care nu dețin autorizaţie de securitate la incendiu.  Aproape 20% dintre elevii din Municipiul Iași învață în școli și săli de clasă care, în cazul unui incendiu, nu sunt prevăzute cu dotările de primă intervenție corespunzătoare. Primăria este cea care administrează spațiile școlare. Autoritățile locale sunt cele care trebuie sa asigure investițiile în infrastructura școlară: clădiri care respectă normele de securitate ISU, săli de clasă dotate cu mobilier modern, săli de informatică moderne, terenuri de sport reabilitate, videoproiectoare etc. În timp ce sute de mii de euro sunt cheltuiți anual pe tot felul de lucruri care mai de care mai hilare…și aș aminti aici cei 1500.000 euro pentru 5 toalete, 300.000 euro pentru 10 cai pentru Politia Locală (la care adăugați 250.00 euro pe an întreținerea), 200.000 euro pentru un catarg, vedem ca investițiile cu adevărat importante sunt lăsate de izbeliște”, a mai spus deputatul ieșean.
Totodată, liberalul a adăugat că părinții trebuie să vină de acasă cu bani pentru a asigura educația elevilor în școlile publice.
”În 2018, suma pe care părinţii trebuie să o aloce suplimentar pentru educație este 3.093 de lei anual. Este un studiu realizat la nivelul României, prezentant public de rectorul Universității de Vest Timișoara. Pe lângă faptul că contribuie cu taxele lor la sistemul public de educație, părinții trebuie să vină și cu bani de acasă pentru tot felul de cheltuieli care apar la școala: de la moblier, la videoproiectoare, table etc. Vom verifica ce sume au nevoie toate aceste școli pentru a obține autorizația la incendiu și grupul PNL le va propune că rectificare in CL de îndată”, a mai spus marius Bodea.
Eduard Boz a precizat că aleșii locali PNL au propus două amendamente la proiectul de buget care au prevăzut achiziția de videproiectoare în toate sălile de clasă și dublarea burselor pentru copiii merituoși și copiii nevoiași.
”Amendamentul privind achiziția de videproiectoare este în implementare. Celălalt, deși a fost aprobat în plen, nu a fost pus în practică de Municipalitate. Subliniez că preocuparea PNL pentru educația ieșeană a fost una constantă. În mai multe rânduri am făcut interpelări în CL privind situația școlilor din Iași”, a spus Eduard Boz.
Răzvan Timofciuc a făcut o comparație între bugetul pentru educație alocat la Iași și bugetul pentru educație alocat în Cluj, Oradea sau Timișoara.
”În Iași, Primăria cheltuie aproximativ 12 milioane lei pe an pentru învățământ. Raportat la buget, această sumă reprezintă aproximativ 6%. În Cluj, Oradea sau Timișoara, procentul din buget alocat educației este dublu față de Iași. În vorbe, cei care conduc Primărie se laudă că susțin educație. În cifre, lucrurile nu stau deloc așa!”, a spus Răzvan Timofciuc.

Comentarii