Boloș: România e în urmă pentru absorbția a 50 de miliarde de euro

joi, 26 august 2021, 10:54
1 MIN
 Boloș: România e în urmă pentru absorbția a 50 de miliarde de euro

România are la dispoziție 83,1 miliarde de euro până în 2027, dar guvernul s-a concentrat mai ales pe PNRR și mai puțin pe programele operaționale, așa că e în urmă pentru absorbția a 50 de miliarde de euro, a explicat fostul ministru Marcel Boloș.

Ministerul Fondurilor Europene s-a concentrat exclusiv pe negocierea Planului Național de Rederesare și Reziliență (PNRR), în valoare de 29,4 miliarde de euro, și a neglijat programele operaționale, prin care România ar putea să atragă alte 53,7 miliarde de euro, a explicat la Newsweek LIVE fostul ministru Marcel Boloș.

Fostul ministru al Fondurilor Europene a explicat că România trebuie să aplice modelul polonez, țară care rate de absorbție apropiate de 100%.

„Secretul modelului polonez de gestionare a fondurilor europene stă în pregătirea din timp a proiectelor. Când sunt în fața unei perioade de programare, primul lucru pe care îl fac este să pregătească din vreme portofoliului de proiecte, astfel încât atunci când se dă drumul la finanțare, toată documentația să fie gata. De exemplu, dacă au de făcut o autostradă, documentația tehnico-economică e începută cu 2-3 ani înainte de programare, plus că încep cu contractele de execuție lucrări. E foarte important să pregătești proiecte din timp”, a menționat Marcel Boloș, care în prezent este directorul general al Agenţia de Dezvoltare Regională Nord – Vest.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii