Bomba cu ceas de la CET va mai ticăi un sezon. Termocentralele vor funcţiona şi la iarnă

joi, 04 august 2022, 01:50
2 MIN
 Bomba cu ceas de la CET va mai ticăi un sezon. Termocentralele vor funcţiona şi la iarnă

Bomba cu ceas de la CET va mai ticăi un sezon. Primul termen al recursului din procesul în care Primăria încearcă să blocheze vânzarea celor două termocentrale la fier vechi va avea loc în octombrie. Cum judecarea pe fond a cazul a durat mai bine de un an, este de presupus că nici recursul nu se va finaliza înainte de anul viitor, furnizarea agentului termic ieşenilor racordaţi la sistemul centralizat putându-se astfel desfăşura normal.

CET a intrat în faliment după ce a acumulat datorii de peste 700 milioane lei, Primăria încercând de ani buni să blocheze vânzarea pe bucăţi a patrimoniului CET în scopul acoperirii debitelor. În cadul unei prime acţiuni în instanţă, municipalitatea a susţinut că cele două centrale termice, cea din Tudor Vladimirescu şi cea de la Holboca, nu fac parte din patrimoniul CET. Această direcţie de atac a fost închisă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care a respins acţiunea. În cadrul altor două procese, Primăria a atacat actele constitutive ale CET şi cele patru hotărâri ale Consiliului Local referitoare la înfiinţarea societăţii. Primul proces a fost pierdut şi el, anul trecut, în faţa Curţii de Apel Bacău. Al doilea a fost de asemenea pierdut în octombrie 2020, dar juriştii Primăriei au reuşit să obţină rejudecarea cazului. În primă instanţă, Tribunalul a respins acţiunea municipalităţii, acesteia rămânându-i doar soluţia recursului. Primul termen al acestuia se va desfăşura pe 12 octombrie.

La mijlocul lunii trecute, primarul Mihai Chirica a anunţat că o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ar fi stabilit că instalaţiile CET, cu ajutorul cărora se produce şi transportă agentul termic, sunt de interes public şi nu pot fi înstrăinate. Primarul nu a precizat însă care ar fi concret această decizie a ÎCCJ şi nici în ce alt mod ar putea fi soluţionată problema datoriilor CET, dacă nu prin vânzarea patrimoniului acestuia.

Comentarii