Brăduţul de sticlă

luni, 27 noiembrie 2023, 02:50
1 MIN
 Brăduţul de sticlă

Pe la sfârşitul lunii iulie, mi-am făcut pom de Crăciun.

Am de câţiva ani o sticlă de 200 ml pe care am cumpărat-o la jumătate de preţ din Germania. Nu sunt sigur, dar parcă am dat 3 € pe ea la Home Depot din Breuningerland / Sindelfingen (Baden-Württemberg). N-a fost rău nici lichiorul de alune din sticlă, dar de luat am luat-o strict pentru forma ei de… brad. Stilizat, desigur.

Ei bine, în decembrie am vrut eu să umplu sticla cu vreo băutură verde, dar n-am văzut decât absint prin magazine, iar preţul unei sticle de absint mi s-a părut prea mare. Aşa că am renunţat la idee.

Cu luni în urmă, am primit un lolly, cum se spune în Germania (americanism, cred), adică o acadea cu cânepă. Am pus acadeaua într-un mic recipient din porţelan (nu ştiu, cred doar că e gândit pentru scobitoare) şi pur şi simplu nu mi s-a făcut poftă s-o încerc. Spre sfârşitul lui iulie, însă, când din cauza caniculei temperatura din living a atins şi 30°C, am observat că acadeaua verde începuse să se topească. No, gata, mi-am zis, trebuie să lichidez lollyul, să ling acadeaua! Evident, durează să consumi bila de acadea. Când am vrut să o pun deoparte, pentru moment, am pus-o într-un ştamperl, un păhărel pentru ţuică. În care mai rămăsese un rest de… whisky (J&B, ca fapt divers). Şi ce să vezi: restul cela a început să se coloreze în verde! Şi gata ideea: asta e, frate!

Am pus 200 de ml de whisky într-un pahar şi acadeaua în el. Care chiar s-a topit (cât mai rămăsese din ea, cam jumate). Şi am umplut eu „brăduţul” gata ornat cu două globuleţe de Crăciun (găsite de mine pe stradă, în decembrie trecut!) cu licoarea cea verde.

Vorba aia, omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car! Brăduţul de sticlă este, deci, sania mea. Care-mi va fi carul habar nu am, deocamdată.

P.S. Am dat o căutare pe net după acadele cu cânepă şi am aflat cu ocazia asta că verdele se datorează colorantului alimentar E 141. Mda, ideea asta, să cumpăr direct niscaiva colorant, nu mi-a venit. Dar oare se găseşte – în cantităţi mici, gen sticluţă cu esenţă de rom?

 

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

Comentarii