Brumărel: mai mult aţa decât piaţa!

marți, 05 octombrie 2021, 12:48
3 MIN
 Brumărel: mai mult aţa decât piaţa!

* De obicei, pe la începutul lui octombrie se sărbătoreşte recolta bogată, pieţele sunt pline, grămezile de legume şi fructe se înalţă la cer ca munţii cei semeţi, iar cetăţenii patriei se înghesuie la tarabele micilor producători, să cumpere materie primă pentru zacuscă şi murături. Avem informaţii la fel de proaspete ca legumele din pieţe:

* Pe ideea că dacă vrei să ajuţi un om nu-i dai un peşte, ci îl înveţi să pescuiască, un domn de la o tarabă pe care fusese lipit afişul "Vin alb, roşu, rose, must, tulburel şi rachiu din vin, în orice cantitate" vindea struguri albi şi roşii la pachet cu exemplare din volumul "Cum să facem vin şi rachiu acasă, ieftin şi bine, în 10 lecţii".

* Câţiva clienţi care au cumpărat "rachiu de casă la pet" de la un cetăţean s-au plâns că, după câteva ore, când au ajuns acasă cu produsele, peturile s-au înmuiat şi s-au topit, iar rachiul curs din ele a găurit covoarele, parchetul şi gresia, de la caz la caz. Din câte spun martorii oculari, doi domni care au cumpărat rachiu de la respectivul şi l-au băut pe loc, în boscheţi, s-au topit şi au dispărut, scoţând fum.

* Un comerciant aflat în spatele unei tarabe goale ne-a mărturisit că recolta lui a fost atât de slabă, încât nici nu are ce vinde, dar că preferă să stea în piaţă, unde e lume şi mai vede dudui, decât să se întoarcă acasă, la nevastă-sa. Ca să nu spună că stă în piaţă chiar de pomană, de cum a ieşit soarele şi s-a mai încălzit el şi-a vândut geaca şi, din toţi banii primiţi, a cumpărat "rachiu acidulat" de la domnul de mai sus, ca să-l ducă în dar soţiei şi soacrei sale dragi.

* În multe pieţe româneşti au fost amenajate sectoare speciale, dedicate mezelurilor fabricate gospodăreşte, în casă, "după metode tradiţionale", şi afumate la fum de lemn adevărat. Unul dintre corespondenţii noştri, care s-a tras mai la dos, să facă pipi după o tufă, a văzut cum doi fabricanţi de mezeluri artizanale tocmai scoteau etichetele de pe nişte cârnaţi cumpăraţi din supermarket şi îi ţineau la afumat pe un băţ, în dreptul ţevii de eşapament a maşinii cu care cărau marfa.

* În nenumărate alte pieţe româneşti au fost amenajate alte sectoare speciale, care atrag zilnic mii de copii: sectoarele de animale mici! Un oficial ne-a declarat că "Sunt locuri special amenajate, unde părinţii care fac piaţa să poată lăsa copiii în compania unor animale mici, jucăuşe şi pufoase. E un proiect mai vechi şi am avut succes!". O femeie de serviciu niţel ciupită, care mătura pe acolo, ne-a declarat că "E un colţ de piaţă în care se aruncă resturi, să se adune acolo şobolanii şi şoarecii şi să nu se mai zbenguie printre picioarele clienţilor, să agaţe ciorapii doamnelor!".

Comentarii