Campania de Crăciun a ZdI – Am descoperit bunica eroină: în căsuţa încălzită cu vreascuri creşte doi copilaşi minunaţi. Cel mic nu vrea jucării, ci o căciulă

sâmbătă, 09 decembrie 2023, 02:50
9 MIN
 Campania de Crăciun a ZdI – Am descoperit bunica eroină: în căsuţa încălzită cu vreascuri creşte doi copilaşi minunaţi. Cel mic nu vrea jucării, ci o căciulă

Am descoperit o bunică eroină, care îşi creşte singură cei doi nepoţi cu o determinare demnă de admiraţie. Cu resurse limitate, se străduieşte să împartă banii de la o zi la alta pentru a oferi o viaţă cât mai lipsită de griji celor mici. Cu toate că lipsurile sunt evidente, ei nu s-au plâns niciodată că le-ar lipsi ceva la şcoală şi au făcut tot ce au putut pentru a merge înainte. În cadrul Campaniei de Crăciun organizate de „Ziarul de Iaşi”, ne propunem să sprijinim şI această familie modestă.

Într-o casă bătrânească din satul Moreni, comuna Prisăcani, locuiesc trei membri ai familiei Ţapoveţ – o bunică şi doi nepoţei. Andreea-Ioana are 3 ani şi merge la Grădiniţa cu Program Normal Moreni, iar Gabriel-David are 10 ani, este în clasa a IV-a şi învaţă la Şcoala Primară Satu Nou. Pe mama copiilor, femeie singură, nevoia de a munci şi de a asigura un trai decent a împins-o să plece la muncă în străinătate.

Foc menţinut doar cu vreascuri în casa familiei Ţapoveţ

Cele trei suflete din satul Moreni au mare nevoie de lemne. Iarna a sosit, iar temperatura a scăzut sub 0 grade Celsius, însă în casa familiei Ţapoveţ căldura este întreţinută doar cu vreascuri. Din când în când mai primesc câte o roabă cu lemne de la vreun vecin. Gabriel o ajută întotdeauna pe bunica sa şi adună vreascuri de prin grădină, pentru a putea încălzi cele două camere în care îşi petrec zilele.

Dacă în urmă cu ceva vreme puteau spune că au o bucătărie, în acest moment nu mai pot fi siguri de acest lucru. Acoperişul unde era bucătăria s-a stricat, iar acum plouă în acea încăpere. Au mutat masa, fără scaune, într-o altă cameră, dar frigul de acolo, fiindcă nu au posibilitatea de a încălzi încă o cameră, îi opreşte din se putea ospăta împreună. Şi cum părea că mai rău de atât nu le poate fi, vara trecută s-au stricat frigiderul şi maşina de spălat, iar în preajma vizitei noastre, cu doar câteva zile în urmă, s-a defectat instalaţia electrică, funcţionând doar prizele.

Bunica ar fi făcut mai multe pentru copii, însă alocaţia acestora şi banii trimişi din când în când de mama lor nu ajung şi pentru a depăşi toate greutăţile şi pentru a îngriji corespunzător nepoţii. Unde mai punem la socoteală faptul că bătrâna are diabet, tahicardie şi a trecut prin colecistectomie şi histerectomie?

Nu ajung banii pentru medicamente

Când am fost în vizită la familia Ţapoveţ, Andreea era bolnavă, iar medicul de familie i-a recomandat bunicii să se interneze cu ea în spital. „Cum să mă internez? E 50 de lei taxa pentru însoţitor”, ne-a spus aceasta cu amărăciune. Fetiţa se îmbolnăveşte destul de des, iar bunica se străduieşte să îi ofere cea mai bună îngrijire. Chiar înainte să ajungem la ei, aceasta a cumpărat medicamente de 22 de lei pentru copilă şi ne-a mărturisit că abia a făcut rost de aceştia.

Nici pentru alimente nu au prea mulţi bani. Întrebată cum se descurcă cu hrana, bunica a ridicat din umeri şi a plecat capul, spunând: „nu prea ne ajung, dar încercăm să ne descurcăm”. Are noroc că băieţii săi, care locuiesc alături, o ajută să achite curentul electric. Acum, se străduieşte să mai pună câte un ban deoparte pentru a repara acoperişul.

Copilul de 3 anişori nu vrea jucării, ci o căciulă

Ce credeţi că ar putea să îşi dorească un copil de doar 3 anişori? Nu jucării, aşa cum aţi putea crede. Deşi jucăria Andreei era o sticlă goală de parfum, aceasta ne-a spus că aşteaptă de la Moş Crăciun o geacă şi o căciulă. Fratele ei, în loc să viseze la maşinuţe sau telefoane, s-a gândit la cele necesare pentru şcoală. Ne-a zis că aşteaptă doar un pistol de lipit pentru activităţile pe care le vor desfăşura la clasă în săptămânile următoare.

Bunica e fericită că pentru Andreea a mai reuşit să facă rost de haine şi a mai scutit, astfel, din cheltuieli. „Mulţumesc lui Dumnezeu, haine am mai căpătat! Când am fost la spital cu Andreea ne-a dat o doamnă care avea o fetiţă de 4 anişori sau ne mai dau vecinii”, a spus bătrâna. Însă, dacă pentru mezina familiei au mai primit câte ceva de îmbrăcat, lui Gabriel i-au rămas mici hainele.

Cred că cel mai gingaş răspuns, din această campanie, la întrebarea „ce-ai vrea cadou de la Moş Crăciun?” l-am primit chiar de la Andreea. Pentru că se îmbolnăveşte des, nu prea apucă să petreacă foarte multe zile la grădiniţă, aşa că ne-a zis cum cel mai mult îşi doreşte să meargă la copii. Bunica sa ne-a explicat că în fiecare dimineaţă se trezeşte plină de speranţă şi o întreabă: „Azi mergem la copii?”.

Pe cât de necăjiţi, pe atât de isteţi

Este în clasa a IV-a şi se străduieşte să obţină rezultate cât mai bune la învăţătură, însă sunt zile în care Gabriel îşi face lecţiile pe picioare. Au o măsuţă pe care o mai plimbă dintr-o parte în alta, însă atunci când este ocupată cu altceva, băiatul stă la marginea patului, ţine caietul pe picioare şi îşi lucrează temele. „Mi le fac simplu”, a zis el, iar apoi ne-a arătat cum îşi face lecţiile în fiecare zi.

CITESTE SI: Campania de Crăciun a ZdI – Micuţii din Prisăcani freamătă deja: au auzit că sacul Moşului se umple zi de zi mai tare!

Pentru că a înţeles că bunica are probleme de sănătate, Andreea, la doar 3 ani, a învăţat să fie cea mai isteaţă fetiţă. Dacă în primele zile o aducea bunica la grădiniţă, pe jos, acum a învăţat să meargă singură cu microbuzul şcolar. Ea doar o urcă în maşină, urmând ca un cadru didactic să o aştepte în staţie. „Andreea este foarte descurcăreaţă. În primele zile de grădiniţă a însoţit-o bunica, dar apoi i-am sugerat să o înveţe să meargă cu microbuzul. S-a obişnuit şi este foarte încântată acum. Se simte ca într-o excursie”, ne-a spus educatoarea copilei.

Cine s-a alăturat campaniei

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi a susţinut în fiecare an Campania de Crăciun organizată de „Ziarul de Iaşi”. În ediţia organizată anul acesta, USLIP Iaşi sprijină prin cumpărarea a 22 de ghetuţe din piele, îmblănite, pentru preşcolarii de la Grădiniţa cu Program Normal din Moreni, dar şi prin dăruirea a 110 cutii cu bomboane pentru copiii din comuna Prisăcani.

Notarul Răzvan Antohie a oferit 5.000 de lei pentru copilaşii şi familiile cărora încercăm să le facem Sărbătorile de iarnă mai liniştite. „Un copil are nevoie de lucruri atât de simple pentru a fi fericit. Într-o lume mereu pe grabă şi agitată, ar trebuie cu toţii să ne oprim o clipă, chiar dacă doar de Sărbători, şi să învăţăm din inocenţa acestor prichindei, pentru care cadoul de la Moş Crăciun nu înseamnă ultimul tip de telefon sau de laptop, ci o jucărie sau o ciocolată. Pentru noi nu e mult, dar pentru ei este o bucurie de neuitat. Vă doresc să continuaţi aceste campanii şi vă voi fi alături mereu”, a menţionat acesta.

Doisprezece prichindei din clasa pregătitoare vor primi cadouri de la Navigator Center, care a donat şi în campaniile anterioare organizate de „Ziarul de Iaşi”. „Pentru noi, fiecare an petrecut în acest program a fost o experienţă incredibilă şi ne-a umplut inimile de bucurie şi inspiraţie. Am încercat mereu să fim acolo pentru copiii din mediile vulnerabile, să le oferim cadouri şi zâmbete şi să ii încurajăm că educaţia este cheia către un viitor mai bun. Aceste cadouri sunt de la noi, cei de la Centrul Educaţional Navigator, şi de la copiii minunaţi care participă la programele noastre educaţionale. Ştim cât de important este să avem acces la resursele necesare pentru a reuşi în şcoală şi în viaţă. Astfel, am strâns această donaţie cu dragoste şi speranţă că vom putea aduce un zâmbet pe faţa fiecărui şcolar şi că vom contribui la creşterea lor educaţională. Ne dorim din tot sufletul să rămânem alături de aceşti copii, să le arătăm că nu sunt singuri şi că există o comunitate întreagă care îi susţine şi îi încurajează să-şi urmeze visurile. Mulţumim din suflet tuturor celor care au contribuit la această donaţie şi împărtăşesc aceeaşi dorinţă de a face o schimbare în lumea copiilor defavorizaţi. Fiecare gest de omenie contează şi suntem mândri să fim alături de voi în această călătorie. Împreună, putem construi un viitor mai bun şi mai luminos pentru aceşti copii şi pentru societatea noastră”, au transmis cei de la Centrul Educaţional Navigator şi copiii participanţi la programele educaţionale.

Birou Individual Notarial Solcanu Ioana Mădălina ne sprijină cu 1.500 de lei, după ce a fost alături de noi în ultimele campanii: „Prea copleşiţi de prezent lăsăm pe mâine gesturile şi cuvintele afectuoase. Ne trezim în febra Sărbătorilor Naşterii Domnului, a Crăciunului mult aşteptat deopotrivă de cei mici şi de cei mari. Încercăm să fim mai buni dăruind nu numai celor apropiaţi, ci şi năpăstuitorilor de soartă. Este momentul în care ne promitem «nu numai azi». Versul «de Crăciun fii mai bun» ar trebui să fie o invitaţie la compasiune, empatie şi dăruire statornice!”.

Marius Dangă a donat 500 lei pentru prichindeii din satele risipite pe malul Prutului. Alte două persoane, care nu doresc să îşi dezvăluie identitatea, ne sprijină cu 60 de euro şi cu îmbrăcăminte pentru femei.

Cum putem să îi ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei Ziarului de Iaşi, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vsi de Gara Internaţională). Mai multe detalii puteţi obţine la numărul de telefon 0232.271.271. De asemenea, puteţi face donaţii în bani în contul Asociaţiei Procons, care va folosi sumele colectate exclusiv şi integral în scopul susţinerii acestei acţiuni, în baza protocolului pe care Şcoala Gimnazială Prisăcani l-a semnat cu Asociaţia Procons special pentru această campanie. Vă rugăm să specificaţi că donaţia este pentru Campania de Crăciun organizată pentru copiii din comuna Prisăcani. Pentru donatorii persoane juridice, Asociaţia Procons va încheia contracte de sponsorizare.

Titularul contului bancar este ASOCIAŢIA „PROCONS”, cu sediul în Iaşi, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sub nr. 2942/A/1994, CIF 7943370, cont bancar RO11BRMA0999100091153903, deschis la Banca Românescă.

Puteţi dona obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte (aflate în stare bună) pentru copii şi adulţi, pilote, perne, electrocasnice, cărţi, rechizite, obiecte de igienă personală etc. Toate vor ajunge la cele trei familii pe care dorim să le sprijinim.

Donaţiile în bani se pot face până vineri, 15 decembrie, iar donaţiile în produse se pot aduce la sediul redacţiei „Ziarul de Iaşi”, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională) până luni, 18 decembrie.

Lista onorabilă a donatorilor

  • Anonim – îmbrăcăminte femei
  • Anonim – 60 euro
  • Marius Dangă – 500 lei
  • Birou Individual Notarial Solcanu Ioana Mădălina – 1.500 de lei
  • Navigator Center – cadouri pentru 12 copii din clasa pregătitoare
  • Notar Răzvan Antohie – 5.000 lei
  • USLIP Iaşi – 22 perechi de ghete pentru copiii de la Grădiniţa din Moreni şi 110 cutii cu bomboane
  • Dorina Foşalău – 55 lei pentru familia Rupanu
  • Cristina Lungu – 100 lei
  • Mihai Olariu – 200 lei
  • Elena Cenuşă – 500 lei pentru familia Rupanu
  • Petru Buzincu – 2.000 lei pentru cele trei familii din campanie
  • Andrei Albescu – 250 lei
  • Valentin Alin Copaciu – 300 lei
  • Geanina Nicoleta Lazăr – 100 lei
  • Mircea Anton Voitinovici – 300 lei
  • Elena Bucos – 50 lei
  • Mărioara Varlam – 50 lei
  • Anonim – 250 lei
  • Lidia Gabriela Pătraşcu – 250 lei
  • FEG – 1.500 lei, cărţi şi rechizite
  • Editura Polirom – 150 de cărţi
  • Maria Chirilă – haine pentru băiat
  • Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iaşi – douăzeci de pachete cu dulciuri
  • Anonim – 300 lei şi trei pachete cu obiecte de igienă personală şi îmbrăcăminte
  • Anonim – 500 lei
  • Vlad Ciobanu – 500 lei
  • Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului – 500 lei
  • Union Cars – 2.000 lei
  • Anonim – o măsuţă şi două scăunele pentru copiii familiei Rupanu şi încălţăminte de damă pentru familii
  • Marian Şerbescu – 500 lei
  • Adrian Olteanu – 200 dolari
  • Nicolaie Ivanciu, pensionar – 1.100 lei
  • Moldova Center – 5.000 lei
  • Anonim – haine pentru adulţi, jucării, jocuri şi cărţi pentru copii
  • Anonim – patru saci cu haine pentru adulţii din cele trei familii
  • Prof. dr. Dan Caşcaval, Rector TUIASI – 500 lei
  • T.V. – 1.500 lei
  • Regia de Publicitate ARBOmedia din Bucureşti – 10.000 lei
  • Anonim – 1.000 lei
  • PHINIA – 7.000 lei
  • Viorel Blăjuţ – 8.000 lei 

Comentarii