Campania de Crăciun a ZdI: Copii cu teme impecabile, făcute pe marginea patului. O poveste impresionantă

joi, 07 decembrie 2023, 02:50
9 MIN

„Ziarul de Iaşi” vrea să ajute una dintre cele mai muncitoare familii prin Campania de Crăciun organizată în această perioadă. Oameni gospodari, dar cu multe încercări primite de la viaţă, aceştia vor să le asigure un viitor celor patru copii, îi susţin la şcoală şi le oferă cele necesare din puţinul pe care îl au. Deşi unul dintre copii şi tatăl au trecut prin nişte operaţii grele, ei trăiesc în armonie în căsuţa bătrânească din Măcăreşti. Povestea lor înduioşătoare, în rândurile următoare.

Sub acoperişul casei familiei Unguru trăiesc şase suflete – doi părinţi şi patru copii. Oana şi Costel se pot mândri cu patru copii cuminţi şi silitori, deşi greutăţile vieţii nu au încetat să îi încerce la fiecare pas. Damian Florin, băiatul cel mare, are 15 ani şi este în clasa a IX-a la o şcoală profesională din Iaşi. Cele două fetiţe, Diana Elena, care are 10 ani şi este în clasa a IV-a, şi Nicoleta Ştefania, care are 8 ani şi a început clasa I, sunt eleve la Şcoala Primară din Măcăreşti. Dragoş Constantin este mezinul familiei şi urmează să facă 4 ani în luna februarie, acum fiind în primul an de grădiniţă.

Stâlpul familiei, imobilizat la pat

Familia Unguru încearcă să se descurce lună de lună cu banii adunaţi din alocaţiile copiilor, alocaţia familială complementară şi bursă. Venitul acestora nu depăşeşte 2.000 de lei pe lună, bani insuficienţi pentru a le asigura un trai decent. Oana ne-a explicat că 150 de lei se duc pe energia electrică, 150 de lei pe serviciile TV şi pe cartelele telefonice, 500 de lei pe căminul şi transportul băiatului cel mare, care studiază la Iaşi, plus 50 de lei pe săptămână pentru acesta. Cresc animale şi lucrează pământul, pentru a fi siguri că vor avea ce le pune pe masă copiilor şi că restul banilor îi vor putea folosi pentru a le oferi cele necesare la şcoală.

„Ne descurcăm aşa cum putem. Nu avem prea mult, dar nici nu murim de foame. Mai creştem una alta şi încercăm să facem cu bănuţii în aşa fel încât să ne ajungă”, ne-a mărturisit mama copiilor.

Costel mai lucra ca zilier prin sat, doar că un mare necaz a dat peste ei cu puţin timp înainte de vizita noastră. Într-o zi, când aducea vacile acasă, a fugit după ele şi a căzut pe piciorul stâng. A trecut printr-o operaţie grea, iar acum tatăl copiilor trebuie să stea imobilizat timp de trei luni. Peste aproximativ o lună urmează să îi scoată şuruburile, iar apoi va mai urma încă o lună jumătate în care nu va avea voie să meargă.

Primii paşi ai lui Dragoş

Şi cum greutăţile zilei de mâine nu erau suficiente pentru familia Unguru, am aflat de încă o problemă întâmpinată de cele şase suflete din Măcăreşti. Dragoş, mezinul familiei, s-a născut cu luxaţie congenitală de şold, care este o anomalie la articulaţia şoldului. Deşi această problemă ar fi trebuit să fie depistată imediat după naştere, părinţii au descoperit-o abia atunci când băieţelul a început să stea în picioare. „Nu ne-au scris în foaia de ieşire din spital, iar noi nu am ştiut nimic despre asta. Când am văzut cum stă în picioare, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Avea unul din picioruşe mai scurt decât celălalt. Stătea cu un picior normal şi cu celălalt pe vârfurile degetelor”, ne-a explicat mama.

Dragoş a fost operat la vârsta de 2 ani, iar apoi, timp de şase luni, a stat în ghips. A urmat o perioadă lungă în care a mers la terapie. Acum, la aproape 4 anişori este în primul an de grădiniţă, se deplasează fără probleme şi merge regulat la control.

Teme impecabile lucrate la marginea patului

Nicoleta şi Diana se numără printre cele mai sârguincioase eleve de la şcoala din Măcăreşti. Învăţătoarea Dianei, Maria David, ne-a spus că cele două fetiţe îşi fac temele impecabil şi uneori depăşesc un copil care are tot confortul acasă. Sunt atente, active, au grijă să înveţe lecţiile şi cer ajutorul mamei atunci când nu se descurcă la teme. Însă, cât putere pot avea copiii de 8-10 ani încât să îşi facă zi de zi temele la marginea patului, pe un scaun?

Nu au masă, iar atunci când au amândouă teme, Nicoleta şi Diana fac cu rândul la scaunul ce le serveşte pe post de birou. Una dintre ele stă pe pat, aplecată peste caiet şi lucrează temele, iar cealaltă trage scăunelul la marginea patului şi scrie lecţiile pentru a doua zi.

Pentru că în Măcăreşti nu există microbuz şcolar, cele două fete merg pe jos până la şcoală, indiferent de vreme. Aveau două biciclete pe care le mai foloseau, însă ambele s-au stricat. Înainte să se defecteze acestea, plecau împreună spre şcoală, iar drumul lor era mult mai uşor şi mai scurt, mai ales în sezonul rece când petreau mai puţin timp în frig.

Atunci când am vizitat şcoala şi am adunat dorinţele pentru Moş Crăciun, le-am trecut şi pe cele două albinuţe din familia Unguru pe lista copiilor cuminţi. Am aflat că Nicoleta Ştefania şi-ar dori un jurnal şi două păpuşi, iar Diana Elena ar vrea câteva clămiţe de păr şi jocuri educative. Însă, ambele ne-au zis că au nevoie de ghetuţe şi haine groase pentru iarna aceasta.

Casa bătrânească din Măcăreşti

Familia Unguru locuieşte într-o căsuţă bătrânească compusă din două dormitoare separate de o mică încăpere ce joacă atât rolul unei bucătării, cât şi al unei camere de dormit. O singură sobă încălzeşte cele trei încăperi şi, deşi lemnele sunt puţine, e nevoie de mult foc pentru a menţine căldura în toată casă. Nu au aragaz, iar Oana pregăteşte mâncarea în acea micuţă bucătărie formată doar dintr-o sobă şi câteva rafturi de pe care lipsesc oalele, tigăile şi vesela. În cele trei camere, au patru paturi vechi, pentru care au mare nevoie de perne, pături şi lenjerie.

În fiecare zi, mai puţin când este vreo sărbătoare religioasă, mama copiilor spală rufele la mână, în vană, afară, pentru că nu dispun de o maşină de spălat. Spală zilnic tocmai ca să nu se adune prea multe haine de la o zi la alta, întrucât copiii sunt mici şi le murdăresc repede. Prin urmare, s-ar bucura să primească o maşină de spălat automată, dar şi un aspirator sau un fier de călcat.

Cum arată masa în familia Unguru? Nu există. Fiecare îşi pune prosopelul pe pat şi mănâncă sau stă la marginea patului şi aşează farfuria pe scaun.

Cine s-a alăturat campaniei

Union Cars a donat 2.000 de lei pentru cele 132 de sufleţele din satele risipite pe malul Prutului, după ce s-au implicat şi în Campania de Crăciun de anul trecut. 

Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului Iaşi, a trimis 500 de lei pentru prichindeii din Prisăcani. „Mă bucur să pot lua parte şi în acest an la campania de Crăciun organizată de «Ziarul de Iaşi». Sunt încă multe familii ieşene care nu îşi permit să le ofere copiilor tot ceea ce ei merită. De aceea, sprijinul oferit de comunitatea unită în jurul ZDI reprezintă nu doar un moment de fericire pentru aceşti copii, ci şi un model de cum societatea civilă poate veni în ajutorul celor aflaţi în nevoie. Felicitări «Ziarul de Iaşi» şi mult succes în toate proiectele viitoare!”, a declarat acesta.

Vlad Ciobanu şi o persoană anonimă, care au sprijinit fiecare Campanie de Crăciun, au donat câte 500 de lei fiecare. O altă persoană care nu doreşte să îşi dezvăluie identitatea, dar care a fost alături de noi şi în anul 2022, a dăruit 300 de lei şi trei pachete, câte unul pentru fiecare familie, cu obiecte de igienă personală şi îmbrăcăminte.

CITESTE SI: Ajutaţi cei 46 de micuţi ai Grădiniţei Prisăcani să-şi îndeplinească visurile! Iată ce vor să se facă când vor fi mari! FOTO

Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iaşi a sprijinit Campania de Crăciun organizată de „Ziarul de Iaşi” anul trecut, iar acum donează douăzeci de pachete cu dulciuri pentru micuţii din Prisăcani. „Ne implicăm şi de această dată în campania iniţiată de ZDI, căci generozitatea şi empatia sunt atribute ale şcolii noastre pe care le dovedim prin fapte ori de câte ori este nevoie. Considerăm că a dărui nu este o datorie, ci un privilegiu. Suntem mereu atenţi la nevoile celuilalt şi dorim să contribuim la bucuria adusă celor mici în prag de Crăciun”, a menţionat Sabina Elvira Maria Manea, directoarea şcolii.

Maria Chirilă este alături de copilaşii implicaţi în campania noastră şi a trimis hăinuţe pentru un băiat.

Cum putem să îi ajutăm

Cei care doresc să sprijine această campanie, cu orice sumă de bani, fie ea mai mică sau mai mare, sunt aşteptaţi la sediul redacţiei Ziarului de Iaşi, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vsi de Gara Internaţională). Mai multe detalii puteţi obţine la numărul de telefon 0232.271.271. De asemenea, puteţi face donaţii în bani în contul Asociaţiei Procons, care va folosi sumele colectate exclusiv şi integral în scopul susţinerii acestei acţiuni, în baza protocolului pe care Şcoala Gimnazială Prisăcani l-a semnat cu Asociaţia Procons special pentru această campanie. Vă rugăm să specificaţi că donaţia este pentru Campania de Crăciun organizată pentru copiii din comuna Prisăcani. Pentru donatorii persoane juridice, Asociaţia Procons va încheia contracte de sponsorizare.

Titularul contului bancar este ASOCIAŢIA „PROCONS”, cu sediul în Iaşi, înregistrată în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor sub nr. 2942/A/1994, CIF 7943370, cont bancar RO11BRMA0999100091153903, deschis la Banca Românescă.

Puteţi dona obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte (aflate în stare bună) pentru copii şi adulţi, pilote, perne, electrocasnice, cărţi, rechizite, obiecte de igienă personală etc. Toate vor ajunge la cele trei familii pe care dorim să le sprijinim.

Donaţiile în bani se pot face până vineri, 15 decembrie, iar donaţiile în produse se pot aduce la sediul redacţiei „Ziarul de Iaşi”, bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vizavi de Gara Internaţională) până luni, 18 decembrie.

Lista onorabilă a donatorilor

  • Maria Chirilă – haine pentru băiat
  • Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iaşi – douăzeci de pachete cu dulciuri
  • Anonim – 300 lei şi trei pachete cu obiecte de igienă personală şi îmbrăcăminte
  • Anonim – 500 lei
  • Vlad Ciobanu – 500 lei
  • Bogdan Cojocaru, prefectul judeţului – 500 lei
  • Union Cars – 2.000 lei
  • Anonim – o măsuţă şi două scăunele pentru copiii familiei Rupanu şi încălţăminte de damă pentru familii
  • Marian Şerbescu – 500 lei
  • Adrian Olteanu – 200 dolari
  • Nicolaie Ivanciu, pensionar – 1.100 lei
  • Moldova Center – 5.000 lei
  • Anonim – haine pentru adulţi, jucării, jocuri şi cărţi pentru copii
  • Anonim – patru saci cu haine pentru adulţii din cele trei familii
  • Prof. dr. Dan Caşcaval, Rector TUIASI – 500 lei
  • T.V. – 1.500 lei
  • Regia de Publicitate ARBOmedia din Bucureşti – 10.000 lei
  • Anonim – 1.000 lei
  • PHINIA – 7.000 lei
  • Viorel Blăjuţ – 8.000 lei

 

Comentarii