Campanie de promovare a testării gratuite pentru HIV şi hepatită

marți, 23 noiembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Campanie de promovare a testării gratuite pentru HIV şi hepatită

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a lansat ieri campania „Nu-ţi feri privirea!”, o campanie de informare şi conştientizare despre infecţia HIV, cu ocazia Săptămânii Europene a Testării HIV/Hepatita B şi C. 

Astfel, din campanie face parte şi promovarea testării HIV, care este disponibilă gratuit prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică sau al spitalelor de boli infecţioase, reprezentând o metodă de prevenire a noilor cazuri, precum şi de acces rapid la tratament şi servicii medicale.

„Testarea HIV se poate face şi în laboratoarele de analize private, contra cost, existând totodată şi variante de teste pe care oamenii le pot cumpăra şi le pot administra singuri, acasă, teste bazate pe salivă sau picătură de sânge”, au precizat reprezentanţii UNOPA. De asemenea, vor fi promovate căile de transmitere a HIV şi a comportamentelor fără riscuri de infectare.

Totodată, unul dintre mesajele care va fi promovat este „nedetectabil#netransmisibil”, prin care se subliniază că dacă o persoană seropozitivă are acces la tratament şi dacă îl urmează corect, virusul va fi sub limita de detecţie a aparatelor specializate, şi nu îl mai poate transmite altei persoane prin contact sexual.

Conform datelor Compartimentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA în România, la finalul lunii iunie 2021 trăiau 17.012 persoane infectate HIV. 

Comentarii