S-a depus solicitarea pentru primii bani

Când va avea loc primul concert în sediul Filarmonicii restaurate?

sâmbătă, 02 aprilie 2022, 01:57
3 MIN
 Când va avea loc primul concert în sediul Filarmonicii restaurate?

Ieri a fost depusă solicitarea pentru prima tranşă de finanţare. Până la sfârşitul anului va fi depusă aplicaţie şi pentru restul sumei estimate, a promis preşedintele CJ. Este singura dată certă avansată în acest proiect blocat de 10 ani.

După trei ani şi patru luni de la preluarea în comodat a celor două clădiri emblematice pentru Iaşi în care îşi are sediul Filarmonica Moldova şi la un an de la obţinerea autorizaţiei de construire, Consiliul Judeţean a depus ieri cererea oficială de finanţare a restaurării lor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă comună a preşedintelui CJ, Costel Alexe, şi a directorului Filarmonicii, Bujor Prelipcean.

Apelul de proiecte s-a deschis ieri pe principiul «primul venit, primul servit». Valoarea maximă eligibilă este de 21,7 milioane de lei fără TVA, iar Costel Alexe a estimat acest cuantum la jumătate din necesarul sumei pentru consolidarea şi reparaţiile necesare celor două clădiri preluate pentru 22 de ani de la Episcopia Romano-Catolică Iaşi. Diferenţa până la 10 milioane de euro ar urma să fie acoperită din fondurile europene alocate României în exerciţiul financiar 2021-2027, soluţie preferată în locul unui împrumut. El a adăugat că o finanţare prin Compania Naţională de Investiţii nu este posibilă din cauză că obiectivul vizat nu este proprietatea CJ.

Bujor Prelipcean a spus că necesarul va depăşi această estimare. Directorul Filarmonicii a adăugat că lucrările nu se vor limita la structura de rezistenţă şi la restaurarea sediului Filarmonicii, dar sala de concerte va fi extinsă de la 570 la 700 de locuri. În comparaţie, Teatrul Naţional dispune de 750 de locuri, iar fostul Cinema Victoria – actuala Sală a Unirii, 850 de locuri (cea mai mare din Iaşi, în acest moment).

„Este cea mai bună variantă de finanţare cu fonduri europene identificată până acum, astfel încât să putem relua lucrările care au fost abandonate în urmă cu 10 ani. Iaşul cultural a avut doar de pierdut din 2013, de când accesul spectatorilor în Sala mare de concerte a Filarmonicii, care are o acustică inegalabilă, a fost interzis”, a menţionat preşedintele CJ.

Întrebat cât ar putea să dureze până la susţinerea primului concert, Costel Alexe a spus că singura certitudine este că întreaga finanţare va fi obţinută în cursul acestui an. Pe de altă parte, „puţine firme îşi mai asumă azi să restaureze un monument istoric, astfel că riscul apariţiei contestaţiilor la licitaţia de atribuire a contractului va fi mult mai mic decât la alte proceduri”, a anticipat Costel Alexe.

Cererea de finanţare a fost validată de plenul CJ reunit ieri în şedinţă extraordinară.

Restaurarea sediului Filarmonicii ieşene de Stat a constituit subiect de dispută între actuala şi fosta conducere a CJ. Maricel Popa a susţinut în mai multe rânduri că ar fi lăsat 8 milioane de lei în bugetul Consiliului Judeţean pentru începerea lucrărilor. Răspunsul CJ la o solicitare a Ziarului de Iaşi a fost că „în contul bugetului Judeţului Iaşi – Consiliul Judeţean Iaşi nu există sume încasate cu destinaţie specială pentru obiectivul de investiţii «Reabilitarea şi modernizarea imobilelor situate în Iaşi, str. Cuza Vodă, nr. 29»”.

VEDEŢI ŞI: SALVAȚI FILARMONICA IEȘEANĂ! Scrisoare deschisă către primarul Mihai Chirica și președintele CJ Costel Alexe – AICI

Comentarii