COMUNICAT DE PRESĂ

Caravana MicroDUȘ pornește în călătorie către 800 de copii din județele Iași și Vaslui

miercuri, 11 august 2021, 15:37
2 MIN
 Caravana MicroDUȘ pornește în călătorie către 800 de copii din județele Iași și Vaslui

Fundația Serviciilor Sociale Bethany, alături de Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix, pune în mișcare Caravana MicroDUȘ și pornește într-o călătorie în 16 comunități din județele Iași și Vaslui. Pe parcursul a cinci săptămâni, cele două organizații ieșene vor ajunge la 800 de copii pentru a le povesti ce înseamnă igiena și care este importanța ei.

MicroDUȘul, organizat în cadrul proiectului #iCARE – program de educație comunitară pentru sănătatea copiilor și familiilor din medii vulnerabile, pleacă în călătoria sa alături de o echipă veselă, un medic prietenos, dar și alături de  voluntari. Aceștia vor sta de vorbă cu cei 800 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și cu părinții acestora, despre normele elementare de igienă, cât și despre riscurile nerespectării lor.

Copiii vor învăța despre sănătate într-un mod inedit: prin teatru. O echipă de actori profesioniști a dezvoltat special pentru proiect o piesă de teatru prin care copiii vor fi atrași într-un joc al învățării. După piesa de teatru, aceștia vor descoperi experiența MicroDUȘului, unde vor putea testa un duș în condiții absolut sigure, cu normele de igienă, securitate și intimitate asigurate. Copiii vor primi și câte un kit pentru igiena corpului, format din produsele necesare de bază.

Pentru mulți dintre ei, acesta va fi primul lor duș, iar această experiență are rolul de a le arăta că există și o altă realitate, dincolo de curtea în care trăiesc. MicroDUȘul este complet utilat cu dușuri, chiuvetă, dar și cu produse de igienă pentru ca cei mici să experimenteze un proces de igienă cap coadă. În paralel, peste 300 de părinți vor fi implicați în ateliere educaționale, în care vor fi abordate teme ce țin de sănătatea copiilor, igiena și alimentația lor.

„Proiectul răspunde unei nevoi majore a copiilor din mediul rural – și anume accesul la apă curentă și la condiții normale de igienă, cu impact major asupra calității vieții acestora. În Romania rurală, copiii încă folosesc toalete insalubre, nesigure din spatele curții și își fac igiena personală folosind mijloace rudimentare. Este încă un aspect care adâncește inegalitățile sociale ale copiilor din mediul rural comparativ cu cei din urban și spre care Fundația Bethany s-a îndreptat așa cum o face de ani de zile: prin investiție în educație”, a declarat Beatrice DARIE, Coordonator al proiectului #iCARE și Manager dezvoltare programe în cadrul Fundației Bethany.

Comentarii