Care derby? Puştii cu rezervele, într-un meci la Uricani care a mulţumit pe toată lumea

joi, 15 septembrie 2022, 01:50
6 MIN
 Care derby? Puştii cu rezervele, într-un meci la Uricani care a mulţumit pe toată lumea

 Ştiinţa Miroslava – Politehnica Iaşi: 1-3 (0-2) aseară în turul III al Cupei României la fotbal

 

Miroslava: Ciofu – Nazare, Saizu, Azoiţei, Iuraşcu – Alima (’54 Ntamack) – Corobuţă (’61 Ayemantey), G. Bordeianu, Verdeş (’54 D. Botezatu), Tchassem (’71 Sonea) – Viorică (’71 I. Popescu). Antrenor: Tibor Selymes.

Poli: Jankov – Kouadio, Fosu-Mensah, Plămadă, Ciaun (’76 Hrib) – Cracea, Del Priore – Bujor (’55 Anton; ’83 A. Dumitru), Fr. Cristea (’76 Hunte), Ştefanovici – Tomczyk (’55 Plohotniuk). Antrenor: Claudiu Niculescu.

Cartonaşe galbene: Bordeianu (’19), Verdeş (’48) – Cracea (’86).

Arbitri: Gabriel Mihuleac (Iaşi); Cristian Voicu (Focşani), Ionuţ Melinte (Iaşi).

 

0-1, min. 10: Del Priore, cu capul, după un corner de pe dreapta executat de Ştefanovici;

0-2, min. 15: Plămadă a profitat de o eroare a lui Ciofu şi a reluat cu capul după un corner de pe dreapta executat de Ştefanovici;

0-3, min. 64: lob Plohotniuk de la marginea careului;

1-3, min. 89: Ayemantey, cu poarta goală, după bâlbe ale apărării oaspeţilor.

 

Derulat aseară, primul duel oficial din istoria singurelor echipe din judeţul Iaşi care activează acum mai sus de campionatele judeţene, Ştiinţa Miroslava (grupare clasată la mijlocul clasamentului uneia din cele zece serii din Liga a III-a) şi Poli Iaşi (formaţie situată pe locul II al Ligii a II-a) a avut o mare favorită: echipa oaspete. Pe lângă diferenţa de tradiţie, decalajele uriaşe de buget dintre cele două echipe, de circa zece ori mai mare al Politehnicii, au anulat total avantajul terenului propriu. În timp ce Ştiinţa, susţinută de CL Miroslava, are jucători plătiţi cu câteva sute de lei pe lună, Poli, beneficiară a 2 milioane de euro de la Consiliul Local Iaşi, şi-a permis să aducă fotbalişti cu salarii peste multe existente în prima ligă, nouă dintre acestea fiind de peste 4 000 de euro lunar! Asta în condiţiile în care cea mai mare retribuţie de anul trecut la Poli era de 3 000 de euro.

Prăpastia dintre cele două echipe s-a căscat şi mai tare în momentul în care gazdele, cu Selymes, suspendat, în tribună, au preferat să înceapă meciul cu cinci jucători de 19 ani (între aceştia s-au numărat toţi fundaşii!) şi unul de 20, portarul, şi să aibă ca rezerve un fotbalist de 20 de ani, doi de 19 şi patru de 17 ani! Mai trebuie precizat şi că şase dintre titularii Ştiinţei care au câştigat în ultima etapă, cu 4-0 în deplasare, la Brodoc, nu au mai prins primul “11”.

Astfel, chiar dacă Poli a mizat pe mai multe rezerve, zarurile au putut fi aruncate, fără prea multe complicaţii, după doar un sfert de oră. După ocaziile lui Corobuţă (‘5), Tomczyk (‘8) şi Fr. Cristea (‘9), Del Priore (’10) şi Plămadă (’15) au scris rapid scorul făcut celebru pe vremea “Cooperativei”, 2-0. La pauză se putea intra chiar cu 0-3, însă Tomczyk a irosit o nouă ocazie de gol în minutul 44. A fost doar o amânare a parafării rezultatului de forfait, pentru că la cinci minute de la bara lui Viorică (’59) Plohotniuk a profitat de adormirea defensivei gazdelor şi a punctat. Diferenţa a revenit la final la două goluri graţie lui Ayemantey, care a înscris în minutul 89, cu largul concurs al apărării ieşene.

Trăgând linie, derby judeţean doar pe hârtie, aşteptata încrâncenare care apare, de regulă, în dispute locale, lipsind aproape cu desăvârşire. Mai mult, toată lumea a fost mulţumită la final, atmosfera fiind în ton cu săltăreţul fond sonor asigurat dinspre o casă din jurul stadionului…

 

Peste 4 000 de euro pentru un jucător dat afară de două echipe. Chirica, luat la ţintă

 

^ În afară de banii primiţi de la CL Miroslava, respectiv CL Iaşi, cele două echipe se bazează în acest an şi pe câteva “firimituri” de la Consiliul Judeţean Iaşi. De la CJ, Ştiinţa are la dispoziţie circa 22 000 de euro, iar Poli – 25 000 de euro. ^ După ce a bulversat Liga I şi Liga a II-a, prin modificările aduse în ultimii ani sistemului competiţional, Federaţia Română de Fotbal a complicat şi Cupa. Astfel, din acest sezon, cele 24 de echipe câştigătoare din turul 3 se vor duela în faza următoare, denumită play-off, alături de alte opt formaţii din primul eşalon, în 16 meciuri eliminatorii. Învingătoarele din play-off, alături de alte opt cluburi din elită, vor juca apoi în patru grupe de câte şase, în care fiecare grupare va disputa doar trei partide! Primele două clasate se vor califica în sferturi, când se va reveni la sistemul eliminatoriu, apoi vor fi programate semifinalele şi finala. ^ Organizatorii au anunţat că au vândut toate cele 400 de bilete de intrare la meci. Poli a fost primită cu mare căldură, în pauză fiind difuzat chiar un cântec al echipei ieşene de la staţia de amplificare a Ştiinţei. ^ Gazdele au cerut două penaltiuri, pentru henţ, în minutele 50 şi 70. ^ Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a fost înjurat copios de galeria Politehnicii, care a fost prezentă în număr mare pe stadionul din Uricani. ^ Preşedintele Consiliului Director al Politehnicii, Cornel Şfaiţer, a anunţat că mijlocaşul Cătălin Hlistei va sosi azi în Copou şi va semna cu Poli. Fotbalistul care a fost dat afară în această vară de două echipe de primă ligă, Rapid şi U Cluj, va fi al nouălea din lot care va avea un salariu de peste 4 000 de euro! Spre comparaţie, tot stafful tehnic al Ştiinţei consumă pentru salarii mai puţin de jumătate decât plăteşte Poli pentru un fotbalist al său! ^ Niculescu şi Selymes s-au îmbrăţişat călduros la final. ^ Următorul meci oficial al Ştiinţei va avea loc tot acasă. În etapa a IV-a a Ligii a III-a, Ştiinţa va juca sâmbătă, de la ora 17:00, contra CSM Bacău. Poli va evolua duminică, de la ora 11:00, la Slobozia, cu Unirea, în runda a VII-a a Ligii a II-a.

 

Declaraţiile tehnicienilor

 

Tibor Selymes: “Am jucat cu opt juniori în faţa unei echipe cu un buget de peste 2 milioane de euro. Noi avem un buget de 200 000 de euro, avem copii cu salarii de trei-patru sute de lei! În mare, copiii şi-au făcut treaba în faţa unei echipe de top de Liga a II-a. Mai mult, am avut o bară şi un penalty neacordat în faţa unei echipe superioare. Deşi am doar jucători buni, nu şi lot, vom încerca să prindem play-off-ul în Liga a III-a”.

Claudiu Niculescu: “Am folosit azi şi jucători pe care nu i-am mai folosit din cantonamentul din Bulgaria, aveau nevoie de minute. Sunt bucuros pentru victorie, am dat trei goluri, puteam da mult mai multe. Vom trata serios Cupa şi mai departe. De joi ne gândim la jocul de la Slobozia, care va fi foarte dificil”.

Comentarii