De Sănătate

Punem punctul pe știi

Care sunt simptomele meningitei și cum se transmite aceasta

sâmbătă, 20 aprilie 2019, 01:58
2 MIN
 Care sunt simptomele meningitei și cum se transmite aceasta

Ministerul Sănătăţii trage un semnal de alarmă asupra cazu­rilor de meningită, după ce, joi, o fată de 18 ani din Bucureşti şi-a pierdut viaţa.

Modalitatea de prevenire a meningitei meningococice este vaccinarea, în acest moment fiind disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W şi altul pentru tipul B. Din păcate, cel de tip B poate fi găsit numai în străinătate.

Infecţia cu meningococ se transmite pe cale aeriană sau în urma contactului îndelungat cu o persoană purtătoare. În unele cazuri, infecţia poate avea o formă foarte gravă, din cauza căreia au fost înregistrate foarte multe decese. În acest caz, apropiaţii bolnavului trebuie testaţi pentru a exclude posibilitatea de a fi purtători ai meningococului şi, pentru a evita orice pericol, le este administrată o doză unică de antibiotic.

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi au ajuns în ultimele luni câţiva copii şi tineri din zona Moldovei diagnosticaţi cu meningită, dar medicii spun că formele au fost uşoare şi nu este vorba de o epidemie.

Aceştia atrag însă atenţia asupra semnelor bolii şi îi îndeamnă pe cei care prezintă simptome sau pe apropiaţii lor să-i aducă cât mai repede la spital.

„Simptomele meningitei sunt febra, durerile de cap şi vărsăturile. La copilul mic, febra în­soţită de o stare de agitaţie poate fi un semn de meningită. De aceea, cei mici trebuie aduşi cât mai repede la medicii infec­ţionişti. Tot la copii, febra însoţită de manifestări ale pielii, pot anunţa o meningită, şi uneori chiar o formă gravă, cum este meningita meningococică. Prezentarea la medic la primele sem­ne de boală este esenţială“, spune profesorul Carmen Doro­băţ, managerul Spitalului.

Comentarii