Casa Călăului din Manta Roșie este scoasă la concesionare pentru 49 de ani

vineri, 25 martie 2022, 02:50
2 MIN
 Casa Călăului din Manta Roșie este scoasă la concesionare pentru 49 de ani

Clădirea şi terenul din jur vor fi concesionate în schimbul restaurării monumentului istoric. Concesionarul va putea apoi să construiască orice pe terenul închiriat pentru 49 de ani, dar nu locuinţe.

 

Casa Călăului şi terenul de peste două hectare din jurul ei ajung din nou pe masa consilierilor judeţeni, la următoarea şedinţă de plen. Ultima tentativă de a găsi o soluţie de restaurare a monumentului istoric a avut loc în septembrie, când propunerea de concesionare a locului respectiv nu a întrunit numărul de voturi necesar. A urmat atunci o deplasare la Casa Moruzzi, cum mai este cunoscut imobilul din strada Manta Roşie 17 aflat în stare avansată de degradare. Consilieri judeţeni, arhitecţi şi istorici au discutat lângă zidurile scorojite ce ar trebui făcut pentru salvarea clădirii. Ideile s-au concretizat în proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei CJ de miercuri.

Cititi si: Casa ultimului călău al Iaşului, Gavril Buzatu, de închiriat: 7.882 euro/an

Întreaga "moşie" va fi concesionată prin licitaţie pentru o perioadă de 49 de ani, cuntumul redevenţei de la care va porni procedura fiind de 8958,67 euro/an. Trebuie să fie ce puţin două oferte, în caz contrar licitaţia va fi anulată. CJ a obţinut de la Primăria Municipiului Iaşi Certificatul de Urbanism, care atestă că terenul este construibil. Dar prima obligaţie a celui care va obţine concesiunea este să restaureze în termen de cinci ani atât imobilul monument istoric, cât şi construcţia din apropiere care a avut destinaţia de sală de sport, şi ea aflată în stare de degradare. Ambele vor avea funcţiuni nerezidenţiale. Pe terenul concesionat (2,38 ha), câştigătorul licitaţiei va putea să construiască imobile cu funcţiuni mixte, dar, de asemenea, nu locuinţe individuale sau colective.

Cititi si: Ce e de făcut cu Casa Călăului din Manta Roşie ? Iată propunerile politicienilor din CJ !

Consiliul Judeţean a mai încercat să concesioneze imobilul şi terenul cu şase ani în urmă, pornind de la o redevenţă de 7882 euro, dar fără succes. "Va fi nevoie de un proiect întocmit de un specialist în monumente istorice, care va fi avizat de comisia menţionată şi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, iar apoi însuşit de viitorul concesionar", le-a spus directorul DJC, Bobi Apăvăloaei, consilierilor care au mers la Casa Moruzzi. Arhitectul Paul Ciobănaşu, membru al Comisiei Zonale a Monumentelor, a adăugat că proiectul ar putea fi unul de succes, chiar dacă e un parcurs anevoios. "Ar fi unul dintre scenariile în care toată lumea câştigă", a afirmat el, în ipoteza în care va fi stabilit un concesionar care să investească şi, evident, să aibă profit.

 

Comentarii