Case, terenuri, păduri, conturi, sinecuri. Iată noile averi şi venituri ale consilierilor locali! Afaceri cu statul nedeclarate

marți, 20 iunie 2023, 01:50
5 MIN
 Case, terenuri, păduri, conturi, sinecuri. Iată noile averi şi venituri ale consilierilor locali! Afaceri cu statul nedeclarate

Averile consilierilor locali au suferit modificări importante în ultimul an, în special din punct de vedere imobiliar. Indiferent dacă vorbim despre PNL, PSD sau USR, cel puţin un consilier din fiecare partid a parafat minimum o tranzacţie: terenuri, case, păduri sau spaţii comerciale. Unii dintre ei au făcut afaceri între ei. Alţii prosperă din afacerile cu statul şi uită să le menţioneze în declaraţia de interese, deşi există contracte chiar şi cu şcoli ale Primăriei Iaşi.

Petrecerile au fost în toi anul trecut: trei consilieri au cumulat venituri suplimentare de 85.000 de euro (nunţi şi botezuri). Odată cu publicarea declaraţiilor, s-a putut afla şi cuantumul unei sinecuri „servite” pentru un consilier liberal: 10.000 lei/lună (net).

Şeful Comisiei de urbanism o duce din bine în mai bine: veniturile din activităţile de arhitectură i-au crescut cu 20%, după ce, în 2021, se dublaseră. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă principalele modificări ale averilor consilierilor locali.

Top tranzacţii imobiliare: liberalii sunt fruncea

Cele mai multe tranzacţii, cinci la număr, le-a făcut liberalul Silviu Apostol: el a vândut două apartamente (108.000 euro, în total), un teren agricol (7.700 euro) şi un autoturism (3.000 euro). În acelaşi timp, a achiziţionat un teren intravilan în mun. Iaşi cu o suprafaţă de 226 mp. Doi colegi de-ai lui au fost implicaţi, de asemenea, într-o afacere imobiliară.

CITESTE SI: Şi-a dublat afacerea de când a devenit ales al ieşenilor. Care e secretul şefului Comisiei de Urbanism?

Ciprian Bostan a achiziţionat anul trecut un teren de 1.742 mp (mun. Iaşi) pe care, ulterior, l-a vândut către o firmă deţinută de soţia colegului său, Tudor Dornean. La circa o lună de la tranzacţie, Dornean a preluat firma în integralitate. Bostan a încasat de la compania Moldova Construct Development o sumă de 70.000 euro.

Probabil, parte din aceşti bani i-a folosit pentru a-şi achiziţiona un nou autoturism: în declaraţia apare o Dacia Spring achiziţionată în 2022. Şi Tudor Dornean a făcut afaceri pe persoană fizică anul trecut: a vândut o vilă (167.000 euro) şi a achiziţionat o alta, în condiţiile în care a contractat un împrumut de aproape 280.000 lei.

În ceea ce îl priveşte pe Bostan, pe lângă cei 70.000 euro primiţi de la firma colegului Dornean, el a încasat şi alţi 184.000 lei sub formă de dividende. Cei doi sunt şi membri ai Comisiei de urbanism a CL.

CITESTE SI: Consilierul USR Iulian Huşanu ridică un imobil cu 9 etaje într-o zonă de maxim două. Spune că modernizează Iaşul

Tot din cadrul consilierilor PNL, Florentin Ciobotaru şi-a construit anul trecut o casă de 105 mp în Ciurea, iar Daniela Tăutu a intrat în posesia unui spaţiu comercial (şi terenul aferent) prin intermediul unui contract de donaţie. În acelaşi timp, dividendele de la firmele la care este asociată i-au rotunjit veniturile cu peste 100.000 lei.

Un liberal prosperă din afacerile cu statul, dar uită să le declare

Proaspăt intrat în Consiliul Local, afacerile cu statul pe care le derulează liberalul Marius Rîpanu, prin intermediul firmei sale (Moldavian Advertising), merg bine: el a declarat dividende în valoare de aproape 270.000 lei. În declaraţia de interese a liberalului nu este trecut niciun contract cu statul (!) deşi, în ultimul an, a furnizat bunuri inclusiv la şcoli de sub autoritatea Consiliului Local Iaşi.

CITESTE SI: Apar băieţi deştepţi la liberalii ieşeni. O firmă abia înfiinţată câştigă 100.000 lei pe lună

Rîpanu este furnizor la unele instituţii care, coincidenţă sau nu, sunt conduse sau controlate de colegi liberali. Firma lui Rîpanu livrează, de regulă, materiale promoţionale. Printre clienţi se numără: Consiliul Judeţean, Complexul Muzeal „Moldova”, Inspectoratul Şcolar Judeţean, comune şi oraşe (Balş, Ciorteşti, Golăeşti, Podu Iloaiei), şcoli şi colegii inclusiv din municipiul Iaşi.

Contracte cu statul a avut, până în 2022, şi liberalul Eduard Boz: de anul trecut, avocatul pare că e mulţumit cu sinecura „servită” de colegii liberali, prin susţinerea care i-a fost acordată pentru a conduce Asociaţia metropolitană de transport, poziţie care îi aduce, lunar, câte aproape 10.000 lei (net) în buzunar.

Şeful Comisiei de urbanism, venituri consistente ca arhitect

La USR, se remarcă arhitectul Iulian Nicolau care conduce şi Comisia de urbanism. În 2021 şi 2022, odată ce a preluat şefia Comisiei amintite, veniturile biroului său de arhitectură, coincidenţă sau nu, au explodat: în total, s-au ridicat la peste 1,1 milioane lei (505.000 lei în 2021 şi 613.000 lei în 2022).

În 2020, arhitectul înregistra venituri de aproape 220.000 lei (a devenit consilier local în octombrie 2020). Şi unii consilieri USR au făcut tranzacţii imobiliare anul trecut: Elena Chiticariu a vândut un teren forestier cu aproape 50.000 lei.

În timp ce aşteaptă ca ai săi colegi din USR să-i voteze imobilul cu 9 etaje din Bucium, în apropierea intersecţiei cu bld. Poitiers, Iulian Huşanu, prin firma sa (Urvas Com), a continuat să fie unul dintre furnizorii de bunuri pentru universităţile ieşene: Urvas are contracte încheiate de aproape un milion de lei cu UMF şi UAIC, contracte adjudecate în urma unor licitaţii.

Alţi doi consilieri USR au obţinut venituri suplimentare în urma unor petreceri: Andrei Popescu a declarat 50.000 euro (dar de nuntă), iar Răzvan Timofciuc 5.000 euro (dar de botez).

Consilierii PSD învârt sume de ordinul sutelor de mii

Anul trecut, şi consilierul PSD Marian Dălban s-a însurat: darul de la nuntă a fost de 30.000 euro. Un coleg de-al acestuia, Bogdan Crucianu, este şi el pe lista consilierilor care au făcut tranzacţii imobiliare: social-democratul a achiziţionat un spaţiu comercial (200 mp) şi a împrumutat una dintre firmele pe care le patronează cu suma 220.000 lei, în condiţiile în care a obţinut dividende de aproape 350.000 lei.

CITESTE SI: Bogdan Crucianu, consilier PSD: tun financiar pe spinarea Primăriei. Cum și-a scos concurenta din joc?

Crucianu este şi şef al Casei de Cultură a Studenţilor. Un alt social-democrat, Ovidiu Laicu, şef peste drumurile regionale, a declarat sume importante de bani depuse în bănci: peste 680.000 lei şi 5.000 euro. 

Comentarii