Cât câştigă şefii din cultura ieşeană. Avem toate cifrele. Unele sunt suprinzătoare!

joi, 05 martie 2020, 02:50
5 MIN
 Cât câştigă şefii din cultura ieşeană. Avem toate cifrele. Unele sunt suprinzătoare!

Directorii de la Teatru, Ateneu, Casa de Cultură sau Editura Junimea au salarii de bază brute care trec de 10.000 de lei pe lună. Şi regizorii sau actorii cu experienţă se pot apropia de veniturile şefilor. Câţi bani iau referenţii, economiştii sau garderobierii.

Angajaţii din instituţiile de cultură din întreaga ţară se plângeau până în urmă cu câţiva ani de salariile mici şi de faptul că sunt nevoiţi să trăiască de pe o zi pe alta. Din 2017 însă, odată cu Ordonanţa de urgenţă 2/2017, care prevede o mărire cu 50% a salariilor angajaţilor din teatre, opere, filarmonici şi cu 20% a salariilor angajaţilor din administraţia publică locală lucrurile s-au schimbat, ajungând în acest moment ca, un actor cu vechime şi studii superioare, să aibă un salariu brut de peste 10.000 de lei lunar, la care se adaugă şi diferite sporuri. Salarii similare au şi directorii mai multor instituţii culturale din judeţ, acestea fiind finanţate din bugetul Primăriei Municipiului Iaşi. În cazul instituţiilor de cultură finanţate de Consiliului Judeţean Iaşi nu este publicat un buget al salariilor fiecărei instituţii, în funcţie de postul ocupat, ci doar suma totală şi numărul de angajaţi, însă din declaraţiile de avere ale managerilor putem concluziona că, cel puţin în cazul acestora, salariile sunt similare.

Una dintre cele mai notabile instituţii de cultură din Iaşi, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, a publicat statul de plată al salariaţilor instituţiei de la finalul lunii septembrie 2019. Astfel, conform documentului, pe lângă salarii, majoritatea angajaţilor se bucură şi de sporuri salariale şi de indemnizaţie de hrană, iar o parte dintre aceştia şi de sporuri de doctorat. Documentul nu specifică nominal pe cei care încasează aceste salarii, ci doar categoriile de angajaţi sau funcţia ocupată. Nici salariul ma­nagerului Cristian Hadji-Culea nu este menţionat, dar conform unei declaraţii de avere mai vechi, acesta avea, în 2018, un venit net de 98.399 lei, ce ar corespunde unui brut de 168.000 de lei. Cel mai bine plătit actor al Naţionalului ieşean, cu gradaţie 5, avea un salariu brut la finalul lunii septembrie 2019 de 10.328 de lei, la care se adaugă un spor de 1.549 pentru condiţiile de muncă şi un spor de 1.040 de lei pentru doctorat. De asemenea, salariul este întregit de indemnizaţia de hrană de 374 de lei. Puţin peste 10.000 de lei ca salariu de bază încasează şi actorii cu gradaţie 4, în cazul acestora fiind vorba de 10.076 de lei brut, un spor pentru condiţiile de muncă de 1.511 de lei şi indemnizaţia de hrană de 374 de lei. Cel mai mic salariu încasat de actori la Teatrul Naţional este cel al debutanţilor, care au un salariu brut de 3.024 de lei, spor de 454 de lei pentru condiţiile de muncă şi indemnizaţia de hrană de 374 de lei, salariu urmat de cel al actorilor cu gradaţie 0 şi 1, care au un salariu brut de aproximativ 4.500 de lei, plus sporuri de peste 600 de lei şi indemnizaţia de hrană. Actorii cu gradaţii 2 şi 3 primesc salarii brute de peste 7.000 de lei, plus sporuri pentru condiţiile de muncă de peste 1.000 de lei şi indemnizaţia de hrană.

De asemenea, salarii mai mult decât mulţumitoare încasează şi contabilul şef, încadrat cu 11.584 de lei brut, spor de 1.737 de lei şi indemnizaţie de hrană, iar un regizor artistic primeşte un salariu brut de 10.328 de lei, spor de 1.549 de lei, spor de doctorat de1.040 de lei şi indemnizaţia de hrană. În general, în Teatrul Naţional, în cazul angajaţilor din birouri, salariile brute variază între 4.000 şi 7.000 de lei, la acestea adăugându-se sporuri de 700-900 de lei şi indemnizaţia de hrană. Acesta este cazul angajaţilor de la secretariatul literar, al celor care ocupă funcţia de consultant artistic, scenografilor, referenţilor, economiştilor sau consilierilor juridici. Cele mai mici salarii din instituţii sunt ale îngrijitorilor, care au un salariu brut de 2.464 de lei, spor de 370 de lei şi indemnizaţie de hrană de 374 de lei, ale garderobierilor şi plasatorilor în sală, cu salarii brute de 2.943 de lei, spor de 441 de lei şi indemnizaţia de hrană. De asemenea, un portar are salariu brut de 3.030 de lei, spor de 455 de lei şi indemnizaţie de hrană. Casierii, magazinerii, şoferii instituţiei, pompierii şi şeful formaţiei de pompieri depăşesc, de asemenea, cu puţin 3.000 de lei, la care se adaugă sporurile de aproape 500 de lei şi indemnizaţia de hrană.

Primăria plăteşte bine pentru cultură

În cazul instituţiilor de cultură din Iaşi finan­ţate de Primăria Municipiului, o bună parte dintre acestea se bucură de un buget pentru salarii destul de bogat. Astfel, un exemplu este Ateneul Naţional din Iaşi, cel mai bine plătit fiind directorul insitituţiei, Andrei Apreotesei, cu un sala­riu brut în luna ianuarie a acestui an de 11.055 de lei, urmat de directorul economic care înca­sează un salariu brut de 10.320 de lei. Următo­rul salariu din instituţie este cel al contabilului şef, cu 7.240 de lei, actorii sunt plătiţi cu 6.842 de lei, iar şefii de serviciu, unde sunt patru posturi, încasează un salariu brut de 6.356 de lei. Cele mai mici salarii din instituţii sunt cele gar­derobierilor şi plasatorilor, puţin peste 3.000 de lei brut, remuneraţiile din instituţie crescând spre 4 sau 5 mii de lei brut în cazul operatorilor de lumini, de sunet, al secretarilor artistici, regizorilor de culise sau costumierilor. În cazul an­gajaţilor Ateneului nu sunt însă specificate în do­cumentul publicat de Primăria Iaşi eventuale­le sporuri salariale sau indemnizaţiile de hrană.

Salarii la fel de mari sunt acordate şi Editurii Junimea, de asemenea finanţată de Primărie. Astfel, managerul, Lucian Vasiliu, încasează un salariu brut lunar de 11.500 de lei, contabilul şef 8.500 de lei, iar redactorul şi inspectorul de specialitate 5.800 de lei. Cel mai mic salariu îl au cei trei redactori colaboratori, 2.167 de lei.

La Casa de Cultură „Mihai Ursachi“, Adrian Rosentzveig (Adi Cristi), are un salariu brut lunar de 9.533 de lei, urmat de contabilul şef, cu 8.154 de lei şi şeful de birou, cu un salariu brut de 6.413 lei, celelalte posturi, de operator imagine, inspector de specialitate, secretarii artistici, regizorii sau referenţii au salarii brute cuprinse între 4.000 şi 6.000 de lei, cel mai mic salariu fiind al îngrijitorului, 2.978 de lei brut. În cazul Muzeului Municipal „Regina Maria“ este publicat doar salariul mediu din instituţie, cei 17 an­ga­jaţi figurând cu un salariu mediu de 4.888 de lei. Pentru comparaţie, putem aduce în discuţie salariul mediu brut din industrie, care anul trecut a fost de 4.565 de lei. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii