Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

marți, 14 iulie 2020, 01:50
3 MIN
 Cât de grea alegere are de făcut PD Daniel?

Ehehe, iubiţi dreptcredincioşi, am stat noi strâmb şi am cugetat drept dacă se cade oare în faţa lui Doamne-Doamne, acuma în preajma lui Sânt’Ilie, să plecăm urechea sau să scormonim în mormanul mare de zvonuri despre personagiile pentru care par a se face cărţile în aceste zile, ca să fie uns peste cea mai bogată arhiepiscopie din ţară, numai păduri, păşuni şi mănăstiri bogate cât vezi cu ochii. 

Şi, până la urmă, am văzut ceva semne pe cer şi am înţeles că gata, avem dezlegare. Ca urmare, spun şuguitorii de la Iaşi şi de la Suceava că patriarhul, fost mitropolit aicea, deci bun cunoscător al trebilor, va avea grea alegere de făcut până marţea viitoare, de azi săptămâna. Căci, se ştie, el va fi cel ce va trage cartea decisivă.

Pe de o parte, tânărul vice al răposatului Pimen, suceveanul Damaschin Dorneanul, cică e tare pe placul lui, căci e foarte bun şi priceput la a face bani din piatră seacă, la fel ca prea-fericitul în tinereţe. Iar la aşa administrare de bogăţie, e clar că trebuie o astfel de chiverniseală cu dare de mână, nu-i aşa?

Pe de altă parte, unii dintre cei care mai cred în fair-play-ul bisericesc zic că prea-fericitul i-ar fi cumva dator celuilalt competitor propus de sinodul de la Iaşi, Calinic, căci acesta, deşi nu cu mare dare de mână în biznis mănăstiresc, stă foarte bine la stăpânitul treburilor monahale şi sufleteşti, şi, totodată, PF Daniel cică ar putea acum să se revanşeze faţă de el pentru că nu l-a pus, acuma mulţi ani, în scaunul de mitropolit de la Iaşi, deşi el a fost primul în cărţiatunci. Aşadar, grea alegere, nu-i aşa? Ei bine, daţi domniile voastre foaia la pulsuleţul următor, să vedeţi că, de fapt, alegerea ar putea fi taaare uşoară! Iaca şi ce ce!

Preotul surpriză

Dacă cele de mai sus sunt zvonurile de la Iaşi şi de la Suceava, ne spun amicii noştri de acolo căci în capitală, prin preajma patriarhiei, cu totul altfel se vede problema.

Spun aşadar cârcotaşii căci PF Daniel va face uz de ultima sa prerogativă în materie, şi va desemna şi el un al treilea candidat, trei fiind numărul maxim, candidat care, apoi, prin sfori lungi şi curmeie groase, poate ajunge în prima poziţie. Iar acest candidat surpriză este omul care a fost tot timpul mâna dreaptă a lui Daniel, încă de când era tânăr mitropolit la Iaşi, şi pe care apoi l-a luat cu el la Bucureşti pentru a-l servi în acelaşi scop.

Este, zice-se, Timotei Aioanei, de loc din Rădăşenii Fălticeniului, om de asemenea cu mare dare de mână la biznis bisericesc. Este cel despre care până şi wikipedia zice că a ajuns în centrul unui scandal public după ce presa a arătat că este episcopul cu cele mai multe mitre pe cap, în valoare de 100.000 euro, iar anul trecut a intrat iar în vizor public, după ce s-a auzit că a cheltuit 1,5 milioane de euro pe veşminte şi podoabe. Ei, iată aşadar, iubiţi credincioşi, cum o alegere aşa de problematică devine deodată foarte simplă! Minune dumnezeiască, nu alta…

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii