Câtă puşcărie trebuie pentru omor din prostie după un pumn dat unui necunoscut? S-a întâmplat în zona centrală. Pedeapsă redusă la sub jumătate

sâmbătă, 04 noiembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Câtă puşcărie trebuie pentru omor din prostie după un pumn dat unui necunoscut? S-a întâmplat în zona centrală. Pedeapsă redusă la sub jumătate

Un ieşean a scăpat de mai bine de jumătate din pedeapsa pentru omor. În apel, a reuşit să-i convingă pe judecători că omorul fusese o simplă întâmplare şi a obţinut schimbarea încadrării juridice a faptei. În primă instanţă, fusese condamnat cu minimul de pedeapsă pentru omor. Curtea de Apel i-a dat mai puţin decât minimul pentru lovituri cauzatoare de moarte.

I.O. obişnuia să bea o singură dată pe lună: atunci când lua salariul. Acest obicei avea să i se dovedească fatal în iunie anul trecut. Ieşit de la muncă, I.O. şi-a respectat obiceiul şi a băut până a ajuns într-o stare avansată de ebrietate. În jurul orei 22.30, a ajuns în dreptul unui magazin de cartier din zona Sf. Andrei, unde se adunaseră mai mulţi localnici, tot pentru a bea. A acceptat un pahar de bere din partea unuia dintre cheflii, mormăind ceva neinteligibil. Doi dintre ei au înţeles că îi înjurase. Enervat de atitudinea lui I.O., Cezar Bercu s-a apropiat de acesta şi l-a lovit cu pumnul în faţă. Speriat, I.O. s-a întors, începând să fugă spre Podul de Piatră, urmărit de Bercu, care l-a lovit şi cu piciorul în spate. I.O. s-a dezechilibrat, dar a continuat să fugă. Bercu l-a apucat de tricou, rupându-i-l. Apoi l-a lovit din nou cu pumnul, în stânga cefei. De această dată, I.O. a căzut, cu faţa în jos, pe asfalt, fără a se mai mişca. „Cred că l-am omorât”, a spus Bercu. Din momentul în care I.O. ajunsese în dreptul grupului de cheflii nu trecuseră nici două minute.

O martoră a ieşit din curte cu o găleată cu apă, un prosop şi un borcan. L-a spălat pe I.O. cu apă şi i-a aşezat prosopul sub cap, dar victima era inertă. Manevrele de resuscitare făcute de echipajul SMURD care a ajuns la faţa locului nu au avut niciun efect. Necropsia a stabilit că decesul a fost provocat de multiplele fracturi ale craniului suferite.

Bercu a fugit de la faţa locului, dar identificarea sa nu a reprezentat o problemă, iar ancheta a mers repede. După doar trei săptămâni, rechizitoriul era înaintat instanţei. Bercu a recunoscut săvârşirea faptei, dar a negat că ar fi intenţionat să-l ucidă pe I.O. „Nu am crezut că acel om poate muri dintr-o lovitură şi nu am vrut să-l omor”, a spus Bercu, cerând schimbarea încadrării juridice, din omor, în lovituri cauzatoare de moarte. Solicitarea i-a fost respinsă de magistraţii Tribunalului. Aceştia au subliniat faptul că inculpatul practicase kickboxing-ul timp de patru ani şi lucrase ca agent de pază, deci ar fi trebuit să fie conştient de intensitatea sporită a loviturilor sale, mai ales că oponenul se afla în stare de ebrietate. În plus, nu se mulţumise cu prima lovitură aplicată lui I.O., ci îl urmărise, pentru a-l lovi în continuare. Judecătorii au luat în calcul vârsta de doar 20 de ani a agresorului, ca şi lipsa antecedentelor penale, condamnându-l la 10 ani de închisoare, pedeapsa minimă pentru omor, ca şi la plata a 20.068 lei ca daune materiale şi 40.000 euro ca daune morale către familia victimei. Pedeapsa ar fi putut fi şi mai uşoară, dacă Tribunalul ar fi aplicat reducerea prevăzută de lege pentru recunoaşterea faptei.

În apel, Bercu a cerut din nou schimbarea încadrării juridice a faptei şi stabilirea clară a leziunilor care provocaseră decesul. Dacă fractura osului occipital, rezultată în urma primului pumn, în ceafă, era potenţial letală, era clar vorba de un omor. Dacă însă I.O. murise în urma căderii pe asfalt, lucrurile puteau fi privite altfel.

În analiza dosarului, magistraţii Curţii de Apel au remarcat faptul că Bercu îşi recunoscuse fapta în faţa primei instanţe, dar nu beneficiase de reducerea legală. Declaraţiile sale, că nu intenţionase să-şi ucidă victima, nu reprezentau o negare a faptei. Tribunalul nu reţinuse în favoarea sa nici faptul că imediat după ce I.O. căzuse, Bercu încercase să-i acorde primul ajutor. Fugise doar după ce văzuse că I.O. nu reacţionează. Un supliment la raportul medico-legal de necropsie a menţionat că nu există elemente care să susţină cu certitudine ipoteza că primul pumn ar fi putut să-l ucidă pe I.O. Toate aceste elemente i-au făcut pe judecători să aprecieze că Bercu nu intenţionase să-l ucidă pe I.O., faptul petrecându-se din cauza unui cumul de împrejurări nefericite. Bercu a fost condamnat, dar nu pentru omor, ci pentru lovituri cauzatoare de moarte, la doar patru ani de detenţie. Decizia Curţii de Apel este definitivă.

Comentarii