Caz inedit la Iaşi: o fetiţă perfect sănătoasă s-a născut la Spitalul de Urgenţe, nu la Maternitate. Mama, adusă la spital pe targă

joi, 27 iulie 2023, 22:59
2 MIN
 Caz inedit la Iaşi: o fetiţă perfect sănătoasă s-a născut la Spitalul de Urgenţe, nu la Maternitate. Mama, adusă la spital pe targă

Obişnuiţi cu tot felul de cazuri care ajung, adesea în stare gravă, la Unitatea de Primire a Urgenţelor, a existat în cursul nopţii de miercuri spre joi un pacient care i-a surprins pe medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. O tânără de 28 de ani a căzut în curtea casei, şi-a fracturat femurul şi a suferit răni suplimentare la picior, fiind adusă de urgenţă la spital.

 

Surpriza a apărut atunci când echipajul de prim-ajutor a ajuns la adresă: femeia era însărcinată în 40 de săptămâni, iar lovitura i-a declanşat şi naşterea şi au apărut contracţiile. Aceasta a fost adusă de urgenţă la spital, în cod roşu, iar medicii de la „Sf. Spiridon” au solicitat sprijinul colegilor de la Maternitatea „Cuza Vodă”, pentru că nu era timp ca femeia să fie întâi operată la Ortopedie pentru fractură şi apoi să fie transferată.

Astfel, echipa mixtă de medici a efectuat o operaţie de cezariană de urgenţă chiar în Unitatea de Primire a Urgenţelor.

„Un apel obişnuit la 112 pentru un traumatism de membru inferior la o femeie de 28 de ani, din localitatea Fântânele. A fost trimis echipajul de prim-ajutor, care a găsit pacienta imobilizată, din cauza unei fracturi la nivel femural, dar era vorba de o pacientă însărcinată, 40 de săptămâni, aflată la a treia sarcină. A fost adusă în UPU Sf. Spiridon pentru că evenimentul acut era fractura de membru inferior. A fost evident decisă intervenţia chirurgicală din partea echipei de urgenţă, împreună cu Ortopedia şi Anestezia şi Terapia Intensivă, dar aceste eveniment nefericit a declanşat contracţii astfel încât naşterea a fost declanşată”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi.

Fiind vorba de o pacientă la a treia sarcină, existau şi o serie de riscuri, de aceea a fost solicitat şi sprijinul maternităţii care a trimis atât personal de la obstetrică-ginecologie, cât şi de la neonatologie.

„S-a intrat în sală într-o echipă mai puţin obişnuită pentru un spital de urgenţă, aşa cum este Sf. Spiridon, şi s-au efectuat cele două intervenţii. A venit pe lume o fetiţă sănătoasă, cu un APGAR de 9, cu 3.300 de grame şi evident că mama a fost supusă şi intervenţiei chirurgicale ortopedice, sperăm să fie una favorabilă”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Medicul spune că au fost mai multe naşteri, în special prin cezariană, efectuate la Spitalul „Sf. Spiridon”, dar marea lor majoritate au fost înregistrate acum 12 ani, în cadrul epidemiei de gripă aviară. Între timp, au mai fost puţine în timpul pandemiei COVID-19, când spitalele erau supraaglomerate şi protocoalele nu funcţionau la fel de bine ca astăzi. 

Comentarii