Caz nemaiauzit: L-a chemat pe Dumnezeu în instanţă şi i-a ameninţat pe judecători cu blesteme din Exodul până la al patrulea neam. I s-a dat dreptate!

vineri, 21 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Caz nemaiauzit: L-a chemat pe Dumnezeu în instanţă şi i-a ameninţat pe judecători cu blesteme din Exodul până la al patrulea neam. I s-a dat dreptate!

Un ieşean l-a chemat în ajutor pe Dumnezeu pentru a-i convinge pe judecători de dreptatea poziţiei sale. El i-a ameninţat pe judecători cu mânia zeului creştin, amintindu-le că acesta îi pedepseşte pe păcătoşi „până la al treilea şi al patrulea neam”. În plus, i-a făcut pe judecători şi pe primarul cu care se judeca în toate felurile, „corupt” fiind cel mai cuminte termen folosit. Magistraţii Tribunalului au subliniat invectivele proferate de petent, dar i-au dat totuşi dreptate.

 

Mihai A. a intrat în conflict cu primăria Deleni dintr-un motiv relativ banal. Primăria comunei a contractat în 2019 şi 2020 lucrări de întreţinere a drumului ce trecea prin faţa casei lui Mihai A. Au fost aruncate câteva maşini de balast, nivelat cu un autogreder. Balastul s-a adunat lângă gardul omului, acoperind practic postamentul gardului şi blocând poarta. În acţiunea depusă la Judecătoria Hârlău, Mihai A. a afirmat că cei 50 metri de gard îl costaseră 35.000 de euro. A cerut despăgubiri de 2.500 lei, reprezentând contravaloarea reparaţiilor necesare temeliei gardului. Fotografiile depuse în instanţă de primăria Deleni i-au convins pe judecători că omul face scandal degeaba.

„Nu se poate observa nicio deteriorare a gardului care să atragă răspunderea pârâtei. Gardul nu era îngropat în balast aşa cum s-a susţinut şi, de ar fi fost câteva rămăşite de balast la marginea gardului, este datoria fiecărui cetăţean de a sprijini eforturile autorităţilor prin curăţarea zonei din faţa proprietăţii private. Apreciază instanţa că este imposibil pentru autorităţi să efectueze lucrări în interesul fiecărei persoane în locul interesului comun şi că, efectuând lucrări la drumul comunal, nu face decât să servească cetăţenii cu un acces mai uşor pe acesta, demers firesc de altfel”, au argumentat judecătorii din Hârlău decizia de respingere a plângerii.

Sentinţa a provocat o reacţie virulentă din partea lui Mihai A. În apelul depus la Tribunal, el a precizat că era de datoria primăriei să repare drumul fără a afecta structura zidului proprietăţii sale. El l-a numit pe primarul comunei „torţionar” şi a afirmat că „îi urăşte de moarte pe magistraţi pentru ilegalităţile şi nedreptăţile pe care i le fac” şi că „îi blestemă ca Dumnezeu să-i pedepsească cu asprimea lui pe aceştia şi familiile lor până la al treilea şi al patrulea neam, aşa cum este menţionat în biblie, în Exodul 20.5, Exodul 34.7, Numeri cap. 14”. Exodul sau, în biblia ortodoxă, Ieşirea 20.5 reprezintă a doua poruncă din Decalog, capitolul 34 cuprinde istorisirea urcării lui Moise pe muntele Sinai pentru a lua cele două plăci de piatră cuprinzând poruncile, iar capitolul 14 din Numeri, blestemul lui Dumnezeu care îi face, conform legendei, pe evrei să rătăcească prin deşert timp de 40 de ani. Ieşeanul şi-a încheiat apelul cu o formulare extremă: „Întorc arma împotriva acestei colonii pe care aş măcelări-o cu plăcere”.

Primăria Deleni a depus la dosar o întâmpinare în care îşi reafirma poziţia că şi cetăţenii sunt datori să sprijine autorităţile prin curăţarea zonei din dreptul proprietăţii private. Răspunsul primăriei a atras o replică şi mai virulentă din partea lui Mihai A. Acesta a cerut să i se indice legea care îl obligă să cureţe în urma lucrărilor primăriei şi care dă dreptul acesteia să-i îngroape proprietatea cu moloz. Numindu-l pe primarul comunei „imperialist dezgustător” şi „nazist”, „dictator şi răzbunător”, a ameninţat că îşi va face singur dreptate. Interpelat de Tribunal, ieşeanul a precizat că el de fapt se judecă cu primarul comunei Prigoreni, comună inexistentă, făcând aluzie la numele primarului comunei Deleni, Dumitru Prigoreanu.

Magistraţii Tribunalului au făcut abstracţie de limbajul folosit de ieşeanul nemulţumit. Ei au respins aprecierea judecătorilor din Hârlău privind datoria fiecărui cetăţean de a sprijini eforturile autorităţilor, arătând că „satisfacerea intereselor generale nu se poate face pe spezele celor individuale”. Fotografiile şi una dintre expertizele realizate arătau că pe o înălţime de 20 cm, finisajele soclului şi tencuiala ornamentală a acestuia fuseseră degradate. Era necesară realizarea unei rigole şi a unei subtraversări care să preia apa pluvială fără a afecta gardul. Reparaţiile necesare gardului au fost estimate de expert la 2.375 lei. „În urma constatărilor la faţa locului şi pe baza documentelor puse la dispoziţie, expertul a apreciat că lucrarea efectuata de UAT Deleni la drumul ce face obiectul cauzei nu a respectat normele tehnice în vigoare la data execuţiei”, au reţinut magistraţii din expertiză.

Magistraţii au obligat primăria comunei Deleni la plata a 2.375 lei către petent şi la achitarea cheltuielilor de judecată. Procesul nu a ajuns însă la final. Decizia Tribunalului poate fi contestat cu recurs, acesta urmând să fie judecat de Curtea de Apel.

Comentarii