Cazare în căminele de la Universitatea Cuza: tarife duble și fără apă caldă

sâmbătă, 31 august 2019, 01:58
3 MIN
 Cazare în căminele de la Universitatea Cuza: tarife duble și fără apă caldă

Asta acuză că li se întâmplă studenţii cazaţi în campusurile Universităţii „Cuza“. Reprezentanţii instituţiei spun că au centrale proprii, iar acestora nu le pot face revizia anuală decât vara 

Studenţii cazaţi pe timpul verii în unul dintre campusurile Universităţii „Al.I. Cuza“ se plâng că nu au apă caldă de mai multe săptămâni, chiar dacă pe timpul verii tariful de cazare este aproape dublu comparativ cu cel din timpul anului universitar. Astfel, mai mulţi studenţi au menţionat că s-a sistat apa caldă încă din prima parte a acestei luni. De asemenea, studenţii s-au plâns şi de faptul că, din cauza duşurilor cu apă rece, mulţi dintre ei s-au îmbolnăvit. „Aş dori să vorbesc pe scurt despre condiţiile căminului C8, cămin deschis pe timpul verii pentru studenţii care vor să se pregătească în Iaşi pentru noul an universitar. De mai bine de o săptămână nu există apă caldă, cunosc studenţi care s-au îmbolnăvit pentru că au fost nevoiţi să facă duş cu apă rece. Suntem taxaţi dublu pe durata verii pentru condiţii pentru care, pe timpul anului, plătim de două ori mai puţin. Nu cred că cerem prea mult, doar un acoperiş deasupra capului şi condiţii omeneşti“, precizează Mihai C., student cazat în C8.

O mamă care are cazaţi cei doi copii în C5 a semnalat problema şi Ziarului de Iaşi. Aceasta a menţionat că este inadmisibil să plătească cu câteva sute de lei mai mult decât în timpul anului, iar universitatea să nu ofere condiţii minime. De asemenea, părintele a menţionat că a încercat în mai multe rânduri să obţină un răspuns de la administraţie, dar explicaţiile nu i-au fost oferite. 

Reprezentanţii universităţii explică însă că această situaţie nu putea fi evitată, având în vedere că în campus este furnizată apă caldă şi căldură de la centralele proprii, iar conform reglementărilor în vigoare acestea trebuie verificate şi reparate anual. Cu alte cuvinte, dacă nu s-ar fi realizat lucrările în această perioadă, când majoritatea studenţilor sunt în vacanţă, universitatea ar fi fost nevoită să sisteze apa caldă în timpul anului, creând şi mai mult disconfort. „Universitatea furnizează agentul termic şi apa caldă în campusurile studenţeşti prin centrale termice proprii. Prin urmare, locatarii căminelor studenţeşti pot beneficia de agentul termic şi apă caldă, în funcţie de condiţiile atmosferice, fără a depinde de reţeaua de termoficare a oraşului. Pentru funcţionarea centralelor termice la parametrii optimi, Universitatea respectă reglementările în vigoare cu privire la exploatarea centralelor termice ce implică anual, lucrări de întreţinere a instalaţiilor termice şi de furnizare a apei calde. După finalizarea lucrărilor, instalaţiile sunt supuse verificărilor privind siguranţa în exploatare şi funcţionare a centralelor termice de către ISCIR, pentru a obţine avizul de funcţionare în continuare“, explică Gheorghe Amarandei, şef serviciu Administrare Cămine şi Cantine.
 
De asemenea, adaugă că UAIC încearcă să termine lucrările cât mai repede, înainte de graficul stabilit iniţial. Astfel, deşi pentru campusul „Titu Maiorescu“ lucrările erau programate în perioada 10 august – 20 septembrie, UAIC încearcă să finalizeze lucrările până la finalul acestei luni. 

Comentarii