Cazul dramatic al unei familii din Iaşi. Ai renunţat la job pentru a-ţi îngriji părintele sau copilul căzut la pat în urma unui accident? Iată ce compensaţii poţi primi!

luni, 11 septembrie 2023, 01:50
5 MIN
 Cazul dramatic al unei familii din Iaşi. Ai renunţat la job pentru a-ţi îngriji părintele sau copilul căzut la pat în urma unui accident? Iată ce compensaţii poţi primi!

Doi ieşeni au trebuit să renunţe la locurile de muncă pentru a-şi îngriji mama, grav rănită într-un accident. Sprijinul asigurat de stat, prin Casa de Asigurări de Sănătate celor imobilizaţi la pat, este limitat în timp şi ca servicii oferite. Compensaţia financiară obţinută de cei doi ieşeni în instanţă nu rezolvă problema de fond.

 

Accidentul căruia i-a căzut victimă M.D. s-a petrecut în august 2021, când femeia mergea spre Gura Humorului cu fraţii, copiii şi nepoţii, împărţiţi în două maşini. Un şofer a intrat pe contrasens şi a lovit maşina condusă de fiul femeii, D.D. Femeia, în vârstă de 69 de ani, a fost grav rănită, suferind mai multe fracturi ale oaselor craniului. Norocul său a fost că fiica ei, A.B., este asistentă medicală şi i-a putut acorda primul ajutor până la sosirea paramedicilor. Rănile femeii au ţintuit-o însă la pat timp de patru luni.

În acest interval, cei doi copii ai femeii au făcut cu schimbul pentru a o îngriji, fiind nevoiţi să renunţe la locurile de muncă din Italia. Între timp, D.D. s-a reîntors la muncă, dar A.B. a rămas lângă mama sa, aceasta având în continuare nevoie de îngrijire constantă. Conform plângerii depuse la Tribunal de cei doi copii, mama lor nu se poate spăla, îmbrăca sau măcar lua tratamentul singură, după cum nu poate merge singură la baie sau să-şi facă de mâncare. Femeia are momente în care nu ştie nici măcar cum o cheamă. Atunci când este conştientă de ea însăşi, nu poate trece peste faptul că dintr-o femeie încă în putere s-a transformat într-una care nu poate avea grijă de ea însăşi. „Pe lângă ruşinea de a fi schimbată de pamperşi de propriii săi copii, ea fiind incapabilă să se mişte măcar, aceasta are mustrări pentru faptul că fiica dumneaei nu-şi poate vedea liniştită de viaţă, fiind nevoită să-s sacrifice viaţa personală şi profesională, pentru a-şi îngriji mama”, au reţinut judecătorii din plângere.

În instanţă, cei doi copii ai femeii au cerut plata a 10.000 de lei ca daune materiale, reprezentând cheltuielile cu tratamentele, fizioterapia, şedinţele la psiholog, combustibilul consumat cu drumurile, ca şi 1,2 milioane lei ca daune morale. Reprezentanţii asigurătorului, Euroins SA, au contestat sumele. Pe de o parte, nu ar fi fost depuse actele care să justifice banii ceruţi ca daune materiale. În privinţa daunelor morale, ei s-au raportat la cele 95 de zile de îngrijiri medicale de care avusese nevoie M.D. Cele 1,2 milioane lei cerute ca daune morale ar fi reprezentat 12.600 lei pentru fiecare zi de îngrijiri, „sumă exorbitantă”.

Conform legii, daunele materiale cerute în instanţă trebuie probate cu acte. În schimb, daunele morale rămân la latitudinea judecătorului. Magistraţii Tribunalului au acceptat criticile Euroins SA în privinţa daunelor materiale, respingând acest capăt de cerere. Daunele morale nu puteau fi însă limitate de durata îngrijirilor medicale, întrucât femeia avea nevoie în continuare de ajutor constant, iar suferinţa sa nu era limitată la cea fizică.

„Pe lângă suferinţa fizică efectivă, sub forma durerii, determinată de rănile suferite, se adaugă o angoasă psihică accentuată, determinată de imposibilitatea de a se îngriji, dublată de starea de dependenţă de sprijinul copiilor, în condiţiile în care reclamanta are o vârstă înaintată. Astfel, instanţa reţine că neputinţa fizică i-a determinat pierderea oricărui control asupra propriei vieţi, fiind nevoită să recurgă la sprijinul copiilor pentru nevoi de bază. Toate aceste neputinţe şi lipsa de control asupra propriilor mişcări determină o stare anxioasă de proporţii, care ea însăşi reprezintă o nouă traumă”, au argumentat judecătorii. Ei au decis acordarea unor daune morale în sumă de 142.500 lei. Cuantumul definitiv urmează să fie stabilit de Curtea de Apel, întrucât Euroins SA a contestat sentinţa Tribunalului.

 

Ce spun oficialii Casei de Sănătate?

 

În situaţii precum cea prin care trece M.D., sprijinul pe care îl pot primi victimele accidentelor sau bolnavii imobilizaţi la pat este limitat. Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate decontează o serie de servicii la domiciliu, precum tratamentul, hrănirea sau îngrijirea corporală, în limita unei sume de 200 de lei pe zi. Până nu demult, suma asigurată era de doar 60 de lei pe zi. „În total, sunt asigurate aproape 30 de acte medicale la domiciliu. Spre deosebire de alte judeţe, unde bani există, dar nu se găsesc furnizori de servicii, în Iaşi avem vreo 25 de firme care prestează astfel de servicii. Ca urmare, şi adresabilitatea la noi este ridicată, numărul beneficiarilor fiind de ordinul a 5-6.000 anual. Persoana care asigură îngrijirea pacientului vine o dată sau de două ori pe zi, dar, evident, nu poate sta în permanenţă lângă pacient. Implicarea familiei este indispensabilă”, a precizat directorul CJAS, Radu Ţibichi.

Sistemul de asigurări de sănătate decontează îngrijiri la domiciliu timp de maxim 3 luni pe an în cazul adulţilor şi de 6 luni anual atunci când este vorba de copii. La expirarea acestui termen, bolnavul trebuie să apeleze la alte variante de ajutor. „Aprobarea unui dosar durează acum o zi sau două, pentru că lucrurile s-au îmbunătăţit în ultimii ani. Deci practic, imediat ce apare nevoia, noi dăm aprobarea necesară. Sistemul asigurărilor de stat nu este însă gândit să rezolve problema pe termen lung. Sunt însă şi situaţii în care primăriile se implică direct, ceea ce poate ajuta mult. Recent am avut un astfel de caz, cu un pacient din Popricani. Suferise un atac vascular cerebral grav şi necesita îngrijire permanentă. A beneficiat de decontarea serviciilor de către CJAS, apoi a apelat o vreme la asistenţa medicală comunitară, asigurată de primărie. În cele din urmă, a fost dirijat către centrul medico-social din Bivolari. Pe termen lung, soluţia este paliaţia”, a spus Ţibichi.

Comentarii