Cazuri de COVID la „Sf. Sava”. Ce măsuri epidemiologice s-au luat

marți, 25 august 2020, 18:10
3 MIN
 Cazuri de COVID la „Sf. Sava”. Ce măsuri epidemiologice s-au luat

Un nou focar la o unitate medicală din Iași, de data aceasta este vorba despre Spitalul „Sfântul Sava”, una dintre puținele instituții din rețeaua sanitară ieșeană în care virusul SAR – COV-2 nu pătrunsese până acum.

Potrivit comunicatului trimis de conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP)  este vorba despre nouă beneficiari și șase angajați ai unității medicale, care au fost confirmați la testul RL-PCR.

Drept urmare conducerea instituției împreună cu DSP Iași a dispus luarea unor măsuri de prevenire a răspândirii virusului în spital.

“Beneficiarii pozitivi au fost izolați. De asemenea, aceștia sunt supravegheați permanent de personal dedicat.Personalul pozitiv asimptomatic și contacții direcți au fost izolați la domiciliu.”, a transmis conducerea DSP Iași.

În paralel cu DSP, conducerea Spitalului Sfântul Sava a demarat o anchetă internă proprie pentru a elimina posibilitatea extinderii numărului persoanelor infectate, a decis testarea RT-PCR, acolo unde este cazul, și verificarea aplicabilității tuturor măsurilor și protocoalelor medicale privind prevenția infectării cu SARS COv-2.

Red Hospital SRL – Spitalul „Sfântul Sava” face parte din una dintre cele mai importante rețele sanitare private din Iași, aceasta incluzând și Centrul Medical „Recumedis” Iași și Centrul Rezidențial „Sf. Anton” Iași și RECUMEDIS SRL – Cabinet de medicina Muncii și Laborator de Analize Medicale. Potrivit conducerii rețelei sanitare amintite, încă de pe 15 martie, de la începutul pandemiei, în cadrul instutiiilor coordonate s-au luat o serie de măsuri tocmai pentru a preveni apariția unui focar de COVID 19. “ 

Printre măsurile luate până acum amintim, de interzicerea vizitelor în spital a aparținătorilor pacienților internați în secțiile unitații noastre, constituirea triajului emidemiologic, evitarea contactului cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute, dezinfectarea periodică a suprafețelor de contact cu soluții pe bază de clor sau alcool, instruirea angajaților privind normele restrictive și de igienă specifică,  implementarea procedurilor operaționale, a instrucțiunilor și normelor impuse de Direcția de Sănătate Publică și alte autorități competente precum și limitarea deplasărilor la cele strict necesare.

De asemenea, în perioada 18 martoe – 1 mai a.c. am decis suspendarea activității Centrului de recuperare medicala și balneofizioterapie „Recumedis” începând cu data de 18 martie 2020, până la data de 01 mai 2020”, a precizat conducerea rețelei sanitare amintite.

De precizat este faptul că, la Spitalul “Sfântul Sava” , de la începutul pandemiei, una dintre condițiile de internare a beneficiarilor  la Îngrijiri Paleative este rezultatul negativ la testarea RL-PCR. Referitor  la rata de infectare în rândul angajaților din unităților sanitare ieșene, de la începutul pandemiei și până acum, potrivit datelor oferite de Federația Solidaritatea Sanitară, au fost confirmate 161 de cazuri.

Rata de infectare în rândul personalului medical este de 6% iar 10 unități medicale din județ au fost afectate de infecția cu SARS-Cov-2. Pe primul loc, teoretic, se află Spitalul Municipal Pașcani cu 35 de cazuri, pe locul al doilea Spitalul Clinic de Neurochirurgie Nicolae Oblu cu 24 de cazuri și pe locul trei Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva cu 21 de cazuri.

La capitolul unități medicale private, Federația Solidaritatea Sanitară menționa până înainte de posibilul focar de la Spitalul Sfântul Sava, șapte cazuri.

 

Comentarii