Ce a mai inventat un şofer în faţa magistraţilor ca să ascundă cât băuse înainte de a urca la volan

miercuri, 24 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Ce a mai inventat un şofer în faţa magistraţilor ca să ascundă cât băuse înainte de a urca la volan

Beat-mort, un șofer a trecut la mustață pe lângă a provoca un accident, dar a comis altul. Zdrăngănitul tablei de pe autoturismul său a atras atenția martorilor, care au anunțat poliția. Magistrații Judecătoriei au apreciat că poate fi lăsat în libertate.

În seara zilei de 18 aprilie 2021, poliția a fost alertată prin Serviciul 112 că prin Horpaz circulă o Skoda cu un comportament suspect. Un localnic aflat acasă auzise un zgomot neobișnuit, dar crezuse inițial că o mașină avea vreo problemă la motor și nu-și bătuse capul. Fusese însă sunat de un prieten care auzise și el zgomotul, așa că a intrat la idei. Ieșise din curte și văzuse Fordul Fiesta al unui vecin puternic avariat în partea frontală, iar Skoda albă pe care o auzise anterior, deplasându-se lent, la o distanță de aproximativ 200 de metri. Atunci sunase la 112. Ajunși la fața locului, polițiștii l-au identificat pe șoferul Skodei în persoana lui Robert Condurache. Acesta abia se ținea pe picioare și emana o puternică halenă alcoolică. A povestit că mersese la un magazin din sat pentru a cumpăra țigări și trei sticle de bere de 0,33 litri. Fusese sunat de mama sa, care îi dăduse o veste proastă referitoare la starea ei de sănătate. Deprimat, băuse cele trei beri, iar apoi plecase spre casă cu mașina. La un moment dat, i-ar fi căzut cheile între scaune și, încercând să le scoată, nu fusese atent la direcția de deplasare și acroșase Fordul. Oprise și îi așteptase pe polițiști.

Testat alcoolscopic, a reieșit o valoare de 1,01‰ alcool în aerul expirat. Retroactiv, alcoolemia sa a fost estimată la 3,1‰. Această valoare, ca și înregistrările video ale magazinului au demontat povestea istorisită inițial de Condurache. În fapt, la intrarea în magazin deja era băut. Își mai cumpărase o sticlă de vodcă de 200 ml și una de bere de 0,33 litri. Le băuse în fața magazinului, iar apoi cumpărase încă o sticlă de vodcă. Pe aceasta nu mai reușise să o termine, lăsând-o pe pervaz cu 50 ml neconsumați.

Condurache a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Nu și-a recunoscut fapta în fața judecătorilor, procesul său desfășurându-se astfel potrivit procedurii de drept comun. A fost găsit vinovat, dar magistrații Judecătoriei au luat în calcul în favoarea lui lipsa antecedentelor penale, vârsta de doar 26 de ani, statutul civil, fiind căsătorit și având doi copii în întreținere, ca și faptul că era o persoană integrată în societate, cu un loc de muncă stabil în străinătate. A fost condamnat la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Decizia judecătorilor nu a fost pe placul inculpatului, acesta contestând-o în fața Curții de Apel.

Comentarii