Ce-au fost şi ce-au ajuns. Poli joacă azi cu o fostă campioană a României, aflată acum în subsolurile eşalonului doi

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Ce-au fost şi ce-au ajuns. Poli joacă azi cu o fostă campioană a României, aflată acum în subsolurile eşalonului doi

De la ora 11:00, la Timişoara, Ripensia – Politehnica Iaşi, în etapa a IX-a a Ligii a II-a de fotbal.

Politehnica Iaşi are astăzi un prilej excelent pentru a-şi conserva poziţia direct promovabilă pe care o ocupă în eşalonul doi. Formaţia antrenată de Claudiu Niculescu, care se situează pe locul II al clasamentului, la un punct de lider, Oţelul Galaţi, şi cu un punct mai mult faţă de Csikszereda, se confruntă în runda a IX-a a campionatului cu o formaţie modestă, Ripensia Timişoara.

Măcinată de probleme financiare, echipa bănăţeană, care a cochetat în acest an cu ideea de a se retrage din campionat, se situează pe locul XVIII, antepenultimul al clasamentului, la egalitate de puncte cu penultima clasată, Poli Timişoara. Gazdele de azi nu au câştigat decât un meci în acest sezon, pe 3 septembrie, cu “lanterna” campionatului, Metaloglobus.

În rest, timişorenii au bifat două remize şi cinci înfrângeri, fiind învinşi, de pildă, de grupări subţiri, precum CSM Slatina (a fost 3-0 pentru olteni!) sau CSC Dumbrăviţa, dar şi de trupa antrenată de fostul antrenor al Iaşului, Costel Enache, Unirea Slobozia, care s-a impus în Banat.

Astfel, situaţia actuală a echipei reînfiinţată în 2012 este la ani lumină distanţă de cea a grupării cu acelaşi nume, care a activat în perioada 1928-1948.

În cele două decenii de exsitenţă, timişorenii au obţinut patru titluri de campioană şi două de vicecampioană a României şi au jucat patru finale în Cupa României, câştigând două. Ripensia, care-l avea ca mare vedetă pe Ştefan Dobay, a devenit prima echipă din România care a cucerit eventul (s-a întâmplat în 1936) şi a eliminat pe AC Milan din Cupa Europei Centrale în 1938.

Politehnica a plecat din Iaşi încă de joi, după un antrenament, care a avut loc în cursul dimineţii. După o haltă de o noapte la Alba Iulia, oraş în care moldovenii s-au  antrenat ieri dimineaţă, delegaţia ieşeană a continuat drumul spre Timişoara, unde a ajuns ieri după amiază.

Oaspeţii nu au ascuns faptul că vizează doar victoria în disputa de astăzi, Niculescu avertizându-şi elevii că va trebui să nu-i subestimeze pe adversari pentru a atinge obiectivul. Antrenorul Politehnicii nu se va putea baza azi pe Gabriel Vaşvari, care nu a efectuat deplasarea, mijlocaşul care s-a accidentat în urmă cu aproape o lună neforţând reintrarea, deşi este recuperat.

Problema Iaşului, care are un lot de 30 de jucători, este infimă dacă luăm în calcul ce se întâmplă în subţirele lot al Ripensiei. Căpitanul timişorenilor, Stoi, şi alte două piese de bază, Călin şi Ţieranu, sunt suspendaţi, alţi doi jucători importanţi, Ene şi Piftor, nu sunt la capacitate maximă, iar marea speranţă a echipei din vestul ţării, internaţionalul de juniori Vermeşan, nu s-a mai prezentat la echipă.

Formaţiile probabile

Ripensia: Şt. Dobre – Zamfirescu, Lalic, Fridrich, Gladun – Vidrăşan, Zimţa – Mihart, M. Ene, Piftor – Gavra.

Poli: Knoflach – Martac, Plămadă, Tincu, Ciaun – Marchioni, Del Priore – Anton, Roman, Hlistei – Plohotniuk.

Astăzi au loc alte şapte partide din runda a IX-a a eşalonului doi: Viitorul Tg Jiu – FC Braşov, Chiajna – Progresul, Steaua – Poli Timişoara, Slobozia – Unirea Constanţa, Metaloglobus – Dumbrăviţa. Slatina – Ciuc (toate de la ora 11:00) şi Dej – Oţelul (de la ora 13:00). Mâine, de la ora 11:00, se joacă Minaur – Dinamo, iar marţi, de la ora 17:00, Buzău – Şelimbăr. (Ovidiu MINEA)

Comentarii