Ce probe se recoltează pentru testul COVID și ce reprezintă rezultatele

miercuri, 29 iulie 2020, 12:55
1 MIN
 Ce probe se recoltează pentru testul COVID și ce reprezintă rezultatele

Testul pentru diagnosticul specific de COVID-19, cunoscut sub denumirea de ARN viral SARS-CoV-2, utilizează metoda Real Time PCR prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral.

Probele recoltate sunt exsudat nazofaringian și faringian, iar un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.

Pentru exsudatul faringian, pacientul trebuie să țină cont că prelevarea trebuie făcută fie înainte de toaleta cavităţii bucale sau ingestia de alimente sau lichide, fie la 4 ore după acestea.

Un rezultat pozitiv indică prezența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2, fiind sugestiv pentru diagnosticul COVID-19.

Un rezultat nedetectabil (negativ) indică absența în proba analizată a ARN-ului SARS-COV-2. Cu toate acestea, nu poate fi exclusă prezența unei infecții cu noul coronavirus, având în vedere faptul că rezultatul RT-PCR poate fi influențat atât de stadiul infecției, cât și de calitatea specimenului recoltat.

Un rezultat fals-negativ poate fi explicat prin: prelevare necorespunzătoare, rezultând într-o cantitate redusă de produs patologic (se recomandă includerea unei ținte ADN umane în cadrul testării PCR); probă recoltată prea devreme sau prea târziu în cursul infecției; probă manipulată și transportată necorespunzător; mutații ale virusului; prezența inhibitorilor PCR.

b1.ro

Comentarii