Ce şansă aţi ratat! Poli a dominat, dar a pierdut în faţa unei trupe modeste

UTA – Politehnica Iaşi 1-0 (1-0), în etapa a IV-a a Ligii I de fotbal

sâmbătă, 05 august 2023, 01:50
4 MIN
 Ce şansă aţi ratat! Poli a dominat, dar a pierdut în faţa unei trupe modeste

UTA: F. Iacob – Diogo Rodrigues, Benga, Markov (’66 Stahl), Abeid – Marku, Carp (’53 Marcelo Freitas) – R. Pop (’53 R. Mustacă; ’88 C. Mihai), Fabry, Dumitraşcu – Cooper (’66 Leidsman). Antrenor: Mircea Rednic.

Poli: Ailenei – Martac, Samayoa, Katanec, Şerban – Jatoba (’60 A. Ciobanu), Bordeianu, Luis Phelipe, Roman (’82 Mogoş) – Gheorghiţă (’90 Itu), Vojtus (’60 Hlistei). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaşe galbene: Carp (’13), Leidsman (’85), Abeid (’90^10) – Martac (’21), Gheorghiţă (’57), Samayoa (’69, ‘90^8), Luis Phelipe (’77), Hlistei (’90^10).

Cartonaş roşu: Samayoa (‘90^8).

Arbitri: Florin Andrei; Alexandru Cerei, Mihăiţă Necula.

  • 1-0, min. 8: Fabry, cun un şut de la 16 metri, poziţie centrală, deviat uşor de Samayoa, după o acţiune iniţiată pe flancul stâng.

Cu pieptul plin de încredere a plecat Poli spre Arad, pentru meciul de vineri seară cu UTA. Dopaţi moral de succesul obţinut în runda precedentă, pe terenul campioanei, Farul Constanţa, ieşenii, care şi-au întărit serios lotul în ultimele zile, nu au ascuns că vor să profite din plin de problemele majore existente la UTA, unde atmosfera era irespirabilă. Conducătorul Alexandru Meszar este contestat dur de presă şi fani, antrenorul Mircea Rednic nu se simţea nici el prea confortabil, lotul pare a fi, alături de cel al Oţelului, cel mai slab din Liga I, plecările in corpore din vară ale jucătorilor cu ştaif nefiind compensate de un flux de intrări bun din punct de vedere calitativ, astfel că startul de sezon a fost, firesc, ratat.

Startul a dat însă calculele oaspeţilor peste cap, Fabry deschizând scorul rapid, în minutul 8, după prima fază periculoasă a meciului. Poli a răspuns rapid, lobul lui Luis Phelipe de la peste 35 de metri (min. 15) fiind scos in extremis de Iacob. Iaşi a controlat, uneori cu autoritate, şi ultima jumătate de oră a actului întâi, însă fără rezultat pe tabelă. Asta pentru că toate şuturile expediate în perioada amintită nu au prins poarta, doar încercarea lui Luis Phelipe (’45^4 – de la 14 metri), care a fost mutat în banda stângă după minutul 23, când Grozavu a trecut la 4-3-3, fiind periculoasă. Astfel, chiar dacă a zdrobit UTA la statistică în prima repriză, cu scoruri severe chiar şi în tenis, 1-6, la şuturi şi cornere, Iaşul a intrat condus la cabine.

Oaspeţii au intrat bine în actul secund, şutul lui Roman (’47) fiind parat greu de Iacob, însă, la fel ca la precedentele eşecuri din acest sezon, a căzut apoi în capcana tactică a adversarilor, care le-a lăsat doar mingea ieşenilor. Nu şi culoare pentru crearea de ocazii, până la final doar şutul lui Mogoş (’86 – pe lângă poartă) fiind un pic mai periculos.

Astfel, UTA, care a avut în repriza a doua doar două cornere (min. 71 şi 82) şi un şut, modest, pe lângă poartă (’84), s-a impus, surprinzător pentru mulţi, Iaşul având ce regreta. Din plin!

Debut ratat pentru Samayoa, discuţii decisive cu Lung junior

  • Abia sosiţi la Poli, săptămâna trecută, internaţionalul guatemalez Nicolas Samayoa şi fostul internaţional român Mihai Bordeanu au fost titularizaţi. Ei i-au scos din primul „11” care a început partida cu Farul pe Tincu şi Marchioni, ultimul, cu probleme medicale, nefiind nici rezervă. Grozavu, care nu a putut conta pe Jankov (accidentat) şi Ion (suspendat), a făcut chiar trei schimbări în formula de start, deşi echipa a câştigat la Constanţa, Şerban fiind preferat lui Ştefanovici. Două dintre rezervele intrate cu Farul, Harrison şi Dumitru, nu au prins aseară nici banca, pe care au rămas tot meciul Celeadnic, Ştefanovici, Tincu, F. Ilie şi Vaşvari. 
  • Samayoa a înscris în minutul 80, însă golul a fost anulat corect, la semnalizarea asistentului Cerei, pe motiv de ofsaid, decizia fiind validată după analiza VAR. Guatemalezul, care a deviat, fără să fie vinovat, la gol, a fost eliminat în prelungiri, după ce a încasat al doilea avertisment.
  • Repriza a doua a fost prelungită cu peste 10 minute!
  • Căpitan de echipă la oaspeţi a fost Mădălin Martac.
  • Antrenorul gazdelor, Mircea Rednic, a pregătit-o pe Poli în 2020, iar fotbalistul ieşean Hlistei este născut şi format la Arad.
  • Poli a plecat după meci, cu autocarul, spre casă. Noaptea de vineri a fost petrecută la Târgu Mureş, iar azi este prevăzută revenirea în Copou. Următorul meci oficial al Politehnicii va avea loc sâmbăta viitoare, în Copou, cu echipa craioveană Universitatea. Disputa cu oltenii va începe la ora 21:30.
  • Tratativele echipei ieşene cu portarul Silviu Lung junior, despre care v-am informat, în exclusivitate, că au şanse mari de a fi concretizate, vor intra în linie dreaptă astăzi, când e posibilă oficializarea colaborării. 

Declaraţiile tehnicienilor

Mircea Rednic: „Am suferit, am avut şansă, am avut portar bun. A fost o victorie muncită, la limită cu meritatul. E o perioadă grea, avem o echipă care se formează, fizic nu suntem bine. Azi au jucat jucători care nu au nici zece zile de antrenament! Am făcut multe greşeli, trebuia să jucăm simplu, nu cu acţiuni individuale. Vom mai aduce jucători, vor mai pleca alţii, vrem să facem echipă bună. Iaşul are echipă bună, va face figură frumoasă”.

Leo Grozavu: „Fotbalul e pe goluri, pragmatismul a învins azi. Nu ne debarasăm de meteahna de a lua gol rapid. Când luăm gol în primele minute, pierdem, când am dat – am câştigat. Trebuie să învăţăm din greşeli. E start de sezon, încercăm să ne omogenizăm, să creştem ritmul unor jucători. Azi am avut şi cartonaşe şi faulturi prea uşor acordate, trebuia să nu fie lăsat un avantaj când am avut lovitură liberă la 20 de metri”. 

Comentarii