Ce se întâmplă, Leo? Jocul Politehnicii, mult sub nivelul investiţiilor uriaşe făcute în echipă

joi, 13 aprilie 2023, 01:50
5 MIN
 Ce se întâmplă, Leo? Jocul Politehnicii, mult sub nivelul investiţiilor uriaşe făcute în echipă

Avansul mare din clasament, şapte puncte faţă de locul de baraj, e consecinţa valorii scăzute a adversarelor, nu a prestaţiei Politehnicii, care e modestă, lucru recunoscut şi de antrenorul Grozavu.

Politehnica Iaşi a remizat marţi seară în Ghencea, 2-2 cu Steaua Bucureşti, şi a reuşit să-şi conserve fotoliul de lider al Ligii a II-a de fotbal. Chiar dacă a mai pierdut din avansul consistent faţă de primul loc care duce la baraj, Poli continuă să aibă o situaţie confortabilă în clasament, fiind, cu şapte runde înainte de final, la şapte lungimi în faţa lui Dinamo Bucureşti, prima grupare care nu prinde poziţiile direct promovabile.

Punctul de marţi a fost obţinut graţie faptului că Vojtus a demonstrat, în sfârşit, de ce a fost, nu de mult, un atacant la modă în România. Slovacul a semnat o „dublă”, după execuţii curate, de vârf autentic, care ştie să speculeze prompt, şi prin demarcări şi prin execuţii, momentele în care adversarul doarme.

Din păcate, veştile bune legate de Poli se termină rapid!

Bani aruncaţi pe geam!

Şi în Ghencea, jocul trupei antrenate de Leo Grozavu a lăsat de dorit, raportul dintre nivelul aşteptărilor, generate de investiţiile enorme făcute în echipă, şi prestaţia acesteia fiind profund dezechilibrat.

Având condiţii de excepţie, mult peste cele de care au parte unele cluburi de primă ligă, alintata grupare ieşeană, care îşi permite să arunce şi pe geam o parte din cele 2 milioane de euro puse la dispoziţie de CL Iaşi (Poli a plecat încă de sâmbătă în sudul ţării, a stat la hoteluri de patru stele şi s-a întors abia miercuri acasă, cu avionul), s-a exprimat din nou modest.

Aşa cum a făcut-o şi în primele runde ale fazei a doua a campionatului, la Galaţi şi acasă, cu Buzău. Situaţia este şi mai deranjantă cu cât în Ghencea a avut în faţă o trupă nemotivată, fără drept de promovare, zguduită intern după eşecul cu Oţelul.

În plus, bucureştenii s-au gândit mai mult la meciul cu Dinamo, din etapa viitoare, decât la disputa de marţi, lucru recunoscut public de fostul internaţional Adrian Popa. Iar dacă mai amintim că în formula de start a gazdelor a apărut un jucător precum Mihăescu, care, conform multor opinii, juca la Iaşi doar ca urmare a relaţiilor personale cu antrenorul Flavius Stoican, e şi mai limpede ce nivel are Steaua…

Restanţe în toate compartimentele

Mai nimic nu a funcţionat la turaţie normală în jocul oaspeţilor. Tonul a fost dat din poartă. Brînză a părut temător, decizia titularizării lui în dauna lui Jankov, care gafase etapa trecută, fiind neinspirată. E drept, basarabeanul nu a fost nici protejat eficient, problemele defensive, văzute etapă de etapă, atingând un nou punct critic.

Pe flancuri, Martac l-a dezamăgit pe Grozavu, fiind schimbat la pauză cu un Kouadio care nu arată decât dorinţă, iar Finica a fost din nou sub aşteptări. Grave au fost însă problemele din zona centrală, modul în care au fost încasate golurile (la primul, Plămadă şi Katanec nu au avut reacţie la un corner, la al doilea Katanec a greşit grav, atât prin poziţionare, cât şi prin ratarea unei execuţii simple) spunând multe.

Nici mijlocul nu a rulat conform aşteptărilor, chiar dacă Itu a reuşit o centrare bună în minutul 86, când Vojtus a salvat Poli de înfrângere. Marchioni a fost sub nivelul lui, iar Roman a absentat. Pe aceeaşi linie cu ultimul a fost şi aripa Musi, în timp ce golgeterul echipei, Hlistei, a ieşit în evidenţă doar la pasa decisivă care a generat deschiderea scorului de către Vojtus.

Nici jucătorii introduşi pe parcurs nu au adus nimic bun, astfel că Poli a ieşit cu fruntea jos din Ghencea, chiar dacă remiza a părut echitabilă, statistica fiind 3-2 la şuturi în afara porţii, 3-4 la şuturi pe poartă, 6-1 la cornere, 0-0 la ocazii importante!

Mai trebuie precizat şi că atitudinea de ansamblu a oaspeţilor a lăsat de dorit. Lipsa de implicare şi de determinare a fost inexplicabilă în condiţiile în care răsfăţaţii jucători ieşeni ar fi trebuit să fie motivaţi şi de dorinţa de a se remarca la o partidă urmărită de multă lume importantă, inclusiv legende ale fotbalului românesc.

Grozavu:„ La cum am jucat, trebuie să sărim în sus de bucurie!”

Amintita mare cenuşie l-a nemulţumit şi pe Grozavu, care a recunoscut că la cum s-a prezentat echipa sa trebuie să sară în sus de bucurie pentru că a obţinut un punct şi că rezultatul e mult peste ce a arătat Poli. Tehnicianul nu a găsit explicaţii pentru jocul timorat al elevilor lui şi a recunoscut că echipa a jucat foarte slab în Ghencea.

Într-un astfel de context, e limpede că, aşa cum am precizat în repetate rânduri, principala explicaţie a poziţionării actuale a Politehnicii este calitatea extrem de scăzută a echipelor care activează în acest an în Liga a II-a, aflate la distanţă uriaşă de Iaşi din punct de vedere financiar şi al loturilor de jucători, şi nu exprimarea trupei din Copou.

Astfel, campania de promovare a Iaşului poate fi dusă în continuare fără emoţii, faptul că sâmbătă, de la ora 14:15, Politehnica se va confrunta în Copou cu o grupare ca Unirea Dej, o trupă ai cărei fotbalişti arată restanţe legate până şi de abecedarul fotbalului, fiind o nouă dovadă a faptului că obiectivul, obţinerea vizei pentru eşalonul de elită, este lejer de atins. 

Comentarii