Ce spun primarii comunelor cu cea mai mare incidenţă Covid din judeţ

joi, 03 septembrie 2020, 01:56
2 MIN
 Ce spun primarii comunelor cu cea mai mare incidenţă Covid din judeţ

Cinci comune ieşene sunt menţionate în ultima hotărâre adoptată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca având o incidenţă cumulată a cazurilor de Covid-19 mai mare de 1,5 la 1.000 de locuitori în a doua jumătate a lunii august: Bivolari (8,22), Moţca (2,03), Tansa (1,94), Valea Lupului (1,78) şi Şipote (1,59). Raportat la populaţie, asta înseamnă 32 de cazuri înregistrate la Bivolari după 15 august, 11 la Moţca, 6 la Tansa, 14 la Valea Lupului şi 8 la Şipote.

Primarul de la Bivolari nu este însă de acord cu procentul de 8,22 la mie. Dumitru Teodorescu a admis că au fost cazuri, practic toate în cadrul unităţii medico-sociale care funcţionează aici. Însă persoanele care au intrat în contact cu cei 12 bolnavi de Covid-19 au intrat în izolare şi au ieşit rând pe rând. Ieri, primarul ne-a spus că a trecut în revistă toate cazurile care mai erau în comună, 12 la număr, şi că rezultă astfel o incidenţă de 2,6 la mie. Chiar şi aşa, rata de infectare rămâne cea mai mare în rândul unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ, de 2,6 la mie.

Potrivit CJSU, o incidenţă cumulată mai mare de 1,5 cazuri la 1000 de locuitori înseamnă interdicţie asupra activităţii cu publicul în interiorul restaurantelor, cafenelelor etc., a spectacolelor, concertelor şi altor evenimente culturale, precum şi a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

În ceea ce priveşte cursurile şcolare, acestea se vor desfăşura exclusiv în domeniul online dacă incidenţa trece de 3 cazuri la mia de locuitori. Din acest punct de vedere, primarul din Moţca ne-a spus că e gata să achiziţioneze încă 150 de tablete pentru ca toţi cei 640 copii de vârstă şcolară să poată învăţa de acasă, dacă va fi nevoie. Totodată, procesul de votare din ziua de 27 septembrie nu va afecta programul şcolar, pentru că secţiile vor fi amenajate în alte locuri decât în şcoli. Cât priveşte cele 11 cazuri înregistrate în comună în perioada 15-28 august, Constantin Hobincă le-a pus pe seama traficului de călători. „Avem foarte mulţi localnici plecaţi în străinătate, dar şi navetişti care lucrează în localităiI din apropiere”, a explicat el creşterea numărului de îmbolnăviri.

Primarul celei de-a treia comune de pe nedoritul podium al incidenţei cazurilor de Covid-19 ne-a menţionat două cauze care au favorizat apariţia a 14 cazuri la Valea Lupului în a doua jumătate a lunii trecute: apropierea de municipiul Iaşi, cu un trafic susţinut, şi nerespectarea condiţiilor de prevenţie. Dumitru Mihăiluc s-a arătat nemulţumit faţă de faptul că nu poate să supravegheze situaţia mai îndeaproape, dar că mizează pe responsabilitatea oamenilor din comună pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Comentarii