Ce surprize îţi poate oferi o căsătorie la peste 60 de ani după 3 luni de mariaj?

marți, 25 ianuarie 2022, 03:00
4 MIN
 Ce surprize îţi poate oferi o căsătorie la peste 60 de ani după 3 luni de mariaj?

Deşi, la început, totul părea minunat, după trei luni, situaţia s-a schimbat radical. Cauza principală: soţul a început să bea şi să devină violent. Ce a urmat e de domeniul incredibilului.

Protecţia oferită de lege femeilor victime ale violenţei domestice există doar pe hârtie. Deşi judecătorii îi ordonaseră unui ieşean să plece şi să-şi lase soţia în pace timp de 6 luni, acesta s-a ascuns într-o magazie, de unde şi-a bombardat nevasta cu scrisori şi telefoane. Femeia l-a descoperit întâmplător şi a cerut din nou protecţia legii. Cu toate că bărbatul a ameninţat că-şi ucide soţia şi deşi încălcarea ordinului de protecţie este considerată o infracţiune foarte gravă, magistraţii l-au lăsat în continuare în libertate, aplicându-i o pedeapsă minoră.

Schimbare radicală

O ieşeancă pare să fi făcut greşeala vieţii ei recăsătorindu-se la vârsta a treia, în octombrie 2019. După nici trei luni de căsnicie, comportamentul soţului s-a schimbat radical, acesta începând să bea şi să se manifeste violent. Ultimul scandal a izbucnit în seara zilei de 16 ianuarie, când femeia îl trezise ca să mănânce. Bărbatul s-a enervat, spunând că odată trezit nu mai poate să adoarmă, şi-a înjurat soţia, iar apoi a turnat motorină în jurul casei şi pe pervazul unui geam, ameninţând că o omoară pe femeie, iar apoi se sinucide. Femeia nu a stat mult la discuţii şi a cerut emiterea unui ordin de protecţie împotriva soţului şi a intentat o acţiune de divorţ.

Pe 20 ianuarie 2020, Costică Ştirban-Kuczabinski a fost obligat de instanţă să păstreze o distanţă de minimum 100 de metri faţă de soţia sa, iar timp de 6 luni să nu mai ia legătura în niciun fel cu aceasta. Temporar, bărbatul s-a cazat la un centru de asistenţă socială, dar la sfârşitul lunii martie a revenit la domiciliul soţiei, fără ştirea acesteia. S-a ascuns într-o magazie. De acolo, a scris mai multe scrisori pe care le-a pus în cutia poştală de la poartă şi şi-a sunat soţia de zeci de ori. După 11 zile, femeia l-a descoperit atunci când s-a gândit să facă ordine în magazie. Bărbatul a luat un cuţit şi a ameninţat că se omoară. Speriată, femeia a fugit la un vecin, pentru a-i cere ajutorul. Când au revenit, l-au găsit pe Kuczabinski cu cuţitul în mână şi un ştreang făcut dintr-un cablu în jurul gâtului, ameninţând că se omoară. Femeia a tăiat cablul şi a chemat ambulanţa. Bărbatul a fost internat timp de două săptămâni la Institutul de Psihiatrie Socola, dar fără folos. Imediat după externare, a reînceput să-şi hărţuiască soţia, telefonându-i de nenumărate ori.

Situaţia a culminat în iunie 2020, când Kuczabinski a abordat-o pe femeie în faţa Palatului Culturii şi a luat-o de mână, cerându-i să se împace cu el şi ameninţând din nou că se omoară. Femeia era însoţită de nepoata sa, aşa că lucrurile nu au degenerat. Kuczabinski a ajuns din nou în faţa instanţei, fiind acuzat de nerespectarea ordinului de protecţie. În faţa judecătorilor, el şi-a explicat comportamentul prin dragostea faţă de soţia sa şi dorinţa de a relua viaţa conjugală. Expertiza medicală efectuată la solicitarea judecătorilor a stabilit că bărbatul suferă de tulburare mixtă de personalitate, instabil emoţională şi paranoidă, dar că avea discernământ.

Ce pedeapsă a primit?

Judecătorii au reţinut faptul că bărbatul şi-a hărţuit soţia timp de trei luni, încălcând sistematic ordinul de protecţie, „elemente de fapt ce reflectă o mare îndrăzneală în săvârşirea de fapte antisociale, un curaj deosebit al inculpatului, o lipsă de respect accentuată faţă de măsurile dispuse în materia prevenirii şi combaterii violenţei în familie, precum şi ignorarea regulilor sociale elementare, a principiilor morale de bază şi sfidarea autorităţii statului”.

Cu toate acestea, magistraţii Judecătoriei au apreciat că o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani este suficientă în acest caz. Nu de aceeaşi părere au fost şi procurorii, care au promovat apel împotriva sentinţei. Curtea de Apel va reanaliza dosarul la jumătatea lunii martie.

Comentarii