Cea mai rapidă dentistă din lume va pilota pentru Dacia în Raliul Dakar

duminică, 04 februarie 2024, 20:32
3 MIN
 Cea mai rapidă dentistă din lume va pilota pentru Dacia în Raliul Dakar

Povestea unei femei care reușește să îmbine stomatologia cu performanța de top în sportul automobilistic.

Dacia va avea trei echipaje în raliul Dakar 2025, iar în unul dintre aceste echipaje pilot va fi Cristina Gutiérrez. Cristina are un program un pic mai neobișnuit: timp de o săptămână pe lună este medic dentist, iar în restul timpului este pilot de raliuri. Și nu orice fel de raliuri, ci unele extreme, cum ar fi Raliul Dakar.

Iată cam cât de dură e competiția în Raliul Dakar – timp de două săptămâni piloții parcurg în total aproximativ 5000 km, în condiții extrem de dure, prin deșert, printre tot felul de obstacole neprevăzute, ghidându-se manual, fără ajutorul sistemelor GPS. Piloții conduc zilnic cam 800 de km, peste dune de nisip, stânci, suspensiile mașinilor fiind într-o continuă mișcare în sus și-n jos. Cristina se descurcă foarte bine în aceste condiții. Ba mai mult – a obținut o mulțime de rezultate mai bune decât majoritatea bărbaților din cursă  (căci la Dakar nu există secțiuni separate bărbați / femei – Cristina se bate cot la cot cu bărbații!)

 

Dentista în acțiune

Dar să revenim la cariera ei paralelă, cea de dentistă. Întrebată de o publicație spaniolă ”ce este mai greu – să pilotezi la raliu sau să fi dentistă?”, ea a răspuns râzând

– Da, se întâmplă, ca dentist, la un pacient mai dificil să te ia cu transpirație. Aceste două profesii sunt foarte diferite – ca pilot de raliuri ești plin de adrenalină, iar ca dentist trebuie să fii foarte calm și stăpân pe sine. Oricum îmi plac foarte mult ambele meserii și amândouă îmi aduc satisfacție. 

Întrebată apoi ”cum a ajuns un medic dentist să piloteze în raliuri?, Cristina a povestit că tatăl ei este pasionat din totdeauna de sporturile cu motor și când eram mică tatăl ei i-a cumpărat o motocicletă. De atunci a început totul. Cariera sa profesionistă a început de la 19 ani și în acea vreme a îmbinat mersul la facultate cu mersul la raliuri.

– Cum vă completați cealaltă profesie?, a mai întrebat reporterul

– Caut să am o agendă flexibilă ca medic. Continui să practic medicina în orașul meu. Nu lucrez zi de zi, așa că mă organizez să lucrez o săptămână pe lună, pentru ca sunt medic ortodont.

 – Și ce îți spun pacienții tăi de motorsport?

 – Toata lumea știe că atunci când lipsesc este pentru o cauză bună.  Ei știu de rezultatele mele și dacă merge bine mă felicită.

 

Cristina Gutiérrez Herrero este prima femeie pilot de raliu din Spania care a terminat raliul Dakar la categoria auto, în 2017. În vârstă de 32 de ani, ea are deja la activ 8 participări la raliul Dakar, între 2017 și 2024. Cristina a câștigat Cupa Mondială de Raliuri Cross-Country, categoria T3, în 2021. În ianuarie 2024, a devenit a doua femeie care a câștigat la o categorie (Challenger) a Dakar, după Jutta Kleinschmidt care a ajuns pe primul loc la general. 

Înainte de Dakarul de anul viitor, prima cursă oficială la care va participa la volanului Daciei SandRider va fi Raliul Marocului 2024, între 5 și 11 octombrie.

 

Iată și un clip din vremea când Cristina Gutiérrez pilota echipa pentru Red Bull

 

 

Comentarii