Chestorul de poliţie Costel Gîtlan şi-a lansat o carte despre violenţa domestică

marți, 21 noiembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Chestorul de poliţie Costel Gîtlan şi-a lansat o carte despre violenţa domestică

Fiindcă toţi facem parte dintr-o societate în care violenţa domestică este nelipsită, pe 16 noiembrie, la Librăria „Orest Tafrali” din incinta Universităţii „Alexandru Ioan-Cuza” din Iaşi (UAIC) a avut loc lansarea volumului intitulat „Intervenţie în violenţa domestică. Ordinul de protecţie provizoriu”, semnat de Costel Gîtlan, licenţiat în ştiinţe juridice şi chestor de poliţie la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi.

La eveniment au participat mai mulţi profesori de la Facultatea de Filosofie şi Stiinţe Social-Politice şi prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, care a precizat că prevenirea şi combaterea violenţei domestice este de natură să protejeze drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei. Pe de altă parte, a mai adăugat acesta, combaterea violenţei domestice trebuie să protejeze relaţiile de familie. Mai mult, a subliniat că volumul lansat este rezultatul cercetărilor doctorale efectuate de către un practician şi specialist al dreptului.

Autorul, Costel Gîtlan, a vorbit despre fenomenul de violenţă domestică, specificând faptul că acesta afectează pe termen lung o persoană, în toate planurile. În astfel de cazuri a fost mereu nevoie de o intervenţie din partea poliţiei.

Alături de ceilalţi invitaţi, conf. univ. dr. Gabriela Irimescu şi prof. univ. dr. Constantin Dram, directorul Editurii UAIC, au evidenţiat practicile şi perspectiva poliţiştilor care intervin atunci când au o solicitare privind violenţa în familie. Totodată, au explicat că nu doar femeile pot fi victime ale violenţei, ci şi bărbaţii şi copiii. „Cercetarea valorifică perspectiva personalului abilitat cu intervenţia în cazurile de violenţă domestică în contextul aplicării ordinului de protecţie provizoriu”, a explicat Costel Gîtlan tema centrală a volumului.

Violenţa domestică este un concept larg, ordinul de protecţie este o modalitate prin care se încearcă combaterea unor astfel de fenomene infracţionale, nedorite şi un instrument juridic relativ recent în legislaţia noastră, care, din păcate, este folosit şi se comit astfel de fapte de violenţă. La nivel european, România este printre ţările europene cu cele mai multe cazuri de violenţă domestică împotriva femeilor. Cele mai recente date ale Poliţiei române arată că în 2022 au fost raportate peste 90.000 de cazuri, cele mai multe în mediul rural.

În final, Costel Gîtlan şi prof. univ. dr. Cristina Gavriluţă, coordonatoarea tezei sale de doctorat, au îndemnat publicul să citească cât mai mult, să descopere. De asemenea, pentru cei care sunt preocupaţi de violenţa domestică, volumul deschide noi direcţii de înţelegere şi abordare din perspectivă sociologică.

Comentarii