Cinci ani de procese după ce a fost prins drogat la volan

miercuri, 08 decembrie 2021, 23:27
2 MIN
 Cinci ani de procese după ce a fost prins drogat la volan

Sentinţa în cazul acestuia a rămas în sfârşit definitivă: amendă de 4.000 lei şi permis suspendat pentru 3 ani

 

Tratat cu blândeţe de judecători după ce a condus fără permis şi sub influenţa drogurilor, un şofer a mers până în pânzele albe pentru a-şi păstra cazierul curat. La Curtea de Apel, şoferul a obţinut îmblânzirea sentinţei. Nu a fost mulţumit, aşa că a apelat la căile extraordinare de atac permise de lege. Abia după cinci ani, sentinţa a fost bătută în cuie.

Pe 17 octombrie 2016, Ciprian Coceriu, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a fost oprit de poliţişti în trafic. Era băut, aşa că i-a fost reţinut permisul de conducere, fiindu-i eliberată o dovadă, fără drept de circulaţie. A doua zi, poliţiştii rutieri chemaţi la un accident fără victime au avut surpriza să-l întâlnească din nou pe Coceriu. Se urcase la volan, deşi dreptul de a conduce abia ce-i fusese suspendat. Întrucât se exprima greoi, poliţiştii l-au testat alcoolscopic, dar alcoolemia constatată a fost zero. Totuşi, Coceriu a recunoscut că fumase o ţigară de etnobotanice, iar la percheziţia corporală sumară s-au găsit asupra lui plicuri cu substanţele respective şi ţigări artizanale. Şoferul a refuzat însă prelevarea de mostre biologice de sânge şi urină, motiv pentru care i-a fost întocmit un dosar penal înaintat Judecătoriei. În faţa instanţei, Coceriu a declarat că după ce-i fusese reţinut permisul s-a culcat pe bancheta din spate a autoturismului său, dar nu mai reţine multe detalii cu privire la ce făcuse până să se întâlnească iar cu poliţiştii. Magistraţii au luat în calcul situaţia familială dificilă invocată de şofer, ca şi vârsta acestuia şi faptul că îşi recunoscuse fapta şi îşi manifestase regretul sincer pentru aceasta, condamnându-l la plata unei amenzi de 4.000 de lei şi la 8 luni de închisoare cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Totodată, i s-a retras dreptul de a conduce autovehicule timp de trei ani. În apel, instanţa de control judiciar a considerat că această ultimă sancţiune nu mai este necesară şi a redus termenul de încercare la doar 2 ani.

Deşi sentinţa dată de Curtea de Apel anul trecut a fost mai blândă decât cea iniţială, Coceriu a atacat-o, promovând o contestaţie în anulare. Dacă ar fi fost admisă, aceasta ar fi dus la desfiinţarea sentinţei şi rejudecarea procesului. Magistraţii Curţii de Apel au apreciat totuşi că nu există motive reale pentru rejudecare, respingând solicitarea. În aceste condiţii, sentinţa a rămas definitivă. 

Comentarii