Cinci ani de puşcărie după o vizită la iubită. Ce nebunie a putut să iasă la o bere în faţa blocului, după o partidă de pescuit cu amicii

luni, 11 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Cinci ani de puşcărie după o vizită la iubită. Ce nebunie a putut să iasă la o bere în faţa blocului, după o partidă de pescuit cu amicii

Ieşit la băut cu prietenii în faţa blocului, ca de obicei, un ieşean a fost înjunghiat în cursul unui scandal stârnit din senin de un vecin. Acestuia i se năzărise că petrecăreţii nu aveau altceva de făcut decât să îl înjure. Agresorul obişnuia să umble cu un cuţit la el, pentru că „avea mulţi duşmani”. De fapt, şi-i făcea singur.

Gabriel M. locuia ocazional, între două sezoane de muncă în străinătate, într-o cameră dintr-un cămin de nefamilişti. În căminul vecin venea deseori, la iubita sa, Daniel Moraru. Relaţiile dintre cei doi erau conflictuale, Moraru fiind nemulţumit de faptul că Gabriel M. obişnuia să bea cu prietenii în faţa blocului. Moraru era oricum cunoscut drept scandalagiu, vecinii amintindu-şi ulterior de numeroase situaţii în care acesta provoca scandaluri din nimic.

Două beri după o partidă de pescuit

În ziua de 29 aprilie a anului trecut, Gabriel M. mersese la pescuit la Iezăreni cu prietenii săi. La întoarcere, s-au hotărât să mai stea o vreme la o bere, în faţa căminului, motiv pentru care şi-au cumpărat două bidoane de bere. După o vreme, în faţa blocului a ieşit şi Moraru, care s-a aşezat pe trepte. Unul dintre cei prezenţi l-a salutat, dar reacţia individului a fost suprinzătoare. Moraru s-a ridicat brusc şi s-a năpustit spre grupul de petrecăreţi, scoţând şi un cuţit cu o lamă de 30 cm din buzunarul interior al hainei, întrebând: „Voi mă mai înjuraţi mult?” Cel care îl salutase a reuşit să-i blocheze temporar atacul, iar Gabriel M. s-a dus spre Moraru. „Ce s-a întâmplat, man-ule?”, l-a întrebat, nedumerit de ieşirea acestuia.

Moraru s-a desprins din strânsoare şi l-a lovit pe Gabriel M. cu pumnul în cap. Apoi a încercat să-l lovească cu piciorul, dar nu l-a nimerit. A rezultat o busculadă, în casa scării înghesuindu-se cei patru petrecăreţi, încercând să-l calmeze pe Moraru. La un moment dat, acesta a reuşit să se elibereze şi a început să lovească la întâmplare cu cuţitul în jur. A reuşit să-l nimerească doar pe Gabriel M. Pe moment, acesta nu şi-a dat seama că fusese înjunghiat, participând în continuare la conflict. În cele din urmă, însă, a fost luat de ambulanţă. Singura lovitură de cuţit primită îl lovise în abdomen, perforând intestinul gros şi cel subţire. Fără intervenţia medicilor, rana ar fi fost mortală, ceea ce l-a adus pe Moraru în faţa judecătorilor sub acuzaţia de tentativă la omor.

Interzis ani de zile să mai intre în localuri ce servesc alcool

Magistraţii Tribunalului au remarcat violenţa extremă cu care acţionase Moraru, ca şi faptul că atacase fără a avea vreun motiv, cât de mărunt. „Inculpatul a dat dovadă cu foarte multă uşurinţă de un grad ridicat de agresivitate, în condiţiile în care victima nu a încercat să exercite acte de agresiune asupra sa, nedispunând nici măcar de timp pentru a acţiona într-un atare sens. Fapta inculpatului a fost de natură să provoace puternice sentimente de oroare şi de teamă celor care au luat cunoştinţă de ele, cu atât mai mult cu cât inculpatul şi persoana vătămată fac parte dintr-o comunitate restrânsă”, au reţinut judecătorii. Faptul că Moraru se afla totuşi la primul conflict cu legea penală, şi că îşi recunoscuse vina, i-a făcut pe magistraţi să se decidă asupra unei pedepse orientate spre minim. Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Timp de patru ani după liberare, el nu va mai avea dreptul de a purta şi deşine orice categorie de arme şi i se va interzice să intre în baruri, cluburi sau localuri unde se consumă alcool. El va avea de plătit şi 12.000 de lei, cheltuielile de spitalizare ale lui Gabriel M. Sentinţa Tribunalului poate fi contestată cu apel. 

Comentarii